Du kan utforske Fairtrade-kommunens muligheter i kveld

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Fairtrade, rettferdig handel, handler om å gjøre valg som bidrar til at produsenter andre steder får levelige arbeidsvilkår. Det har Nesodden kommune vedtatt å prioritere gjennom å bli en såkalt Fairtrade-kommune.

I kveld i bibliotekhjørnet i Tangenten skal det åpnes for paneldiskusjon med inviterte nesoddpolitikere og foredrag om dette.

- Andreas Feen Sørensen fra Fairtrade Norge vil fortelle hva dette egentlig er, hva det vil si å være Fairtrade-kommune og hvilke muligheter som ligger i det, oplyser leder for Fairtrade Nesodden Øyvind Solum.

- Vi vil derfor belyse hva politikerne ønsker fremover når det gjelder arbeidet med etisk handel og Fairtrade på Nesodden, og høre hvilken forskjell kan en norsk kommune som Nesodden utgjøre. Særlig med tanke på at det er kommunevalg til høsten. Nesodden har bred og tverrpolitisk støtte i kommunestyret for å være en Fairtrade-kommune, sier Solum.

Å være en slik kommune innebærer en rekke ting, for eksempel at kommunen i egne innkjøp og kantiner sørger for et visst minimum av Fairtrade-sertifiserte varer, som kaffe. Og at kommunen arbeider for å få med næringsliv, foreninger, serveringssteder og lignende til å tilby fairtrade-produkter.

I 2014 fikk både Helsekosten Røtter og Meny på Tangen diplom for å lede an på Nesodden når det gjaldt tilbud av Fairtrade-varer. For kort tid siden vedtok kommunestyret at Fairtrade-komiteen også skulle arbeide for at Nesodden kommune og andre på halvøya vår skulle unngå bruk av varer fra okkuperte områder i Israel/Gaza/Palestina.

- Det er også kommet sterke signaler om at det er riktig å fokusere på etisk handel mer generelt, blant annet ved innmelding i Initiativ for Etisk Handel. I politikersamtalen i kveld får vi kanskje noen signaler om hva politikerne ønsker seg, og hvilken rolle de mener det er riktig å ha for en kommune som Nesodden. I hvilken grad har vi et selvstendig etisk ansvar for å gå foran, og hvordan det i så fall bør foregå, sier Solum.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken