(ØSTLANDETS BLAD): Klokken kvart på fem onsdag ettermiddag fikk Øst politidistrikt en telefon fra en innbygger på Danskerudfeltet i Ås.

– Hun mistenkte at noen hadde merket boligen deres, og var redd for at noen planlegger innbrudd eller tyveri. Det var en type tape som var festet på garasjen hennes. Og det er jo noe som politiet er ekstra obs på nå spesielt i påsken, hvor vi vet at det ofte er en del innbrudd, forteller oppdragsleder Nicolai Mathiesen i Øst politidistrikt til ØB onsdag kveld.

Ikke den første

Operasjonssentralen har laget en logg på meldingen, og saken blir fulgt opp av lokale politipatruljer, som er ekstra på vakt for disse tingene nå i påsken. Dette er ikke første meldingen politiet får om mulig merking av boliger.

– Vi har tidligere fått melding fra mange steder i distriktet, blant annet fra Fagerstrand og Fredrikstad. Det er sikkert flere steder også. Det er litt forskjellige varianter, og vi kan ikke si at det er de samme personene, sier han.

Mathisen ber folk om å følge med.

– De som varslet oss i dag, har ryddet bort verdisaker og lagt det som lå ute inn i huset. Man kan ta noen forhåndsregler som kanskje gjør at tyvene blir litt mindre fristet, påpeker han.

Vil ha beskjed

Akkurat hva merkingen, dersom det er det det er snakk om, eventuelt skal bety, er ikke godt å si. Tidligere har man blant annet sett at det er lagt merking utenfor døra til folk, for å få en indikasjon på om noen er hjemme, eller om beboerne er bortreist.

Politiet setter pris på at folk melder fra dersom de mistenker at kriminelle har merket eiendommen deres.

– I ferietider er det dessverre mye mer boliginnbrudd enn ellers. Vi vil gjerne ha beskjed om det, så vi kan ha mer fokus på de aktuelle områdene.

Tom tank

Beboeren kan forteller litt mer om hendelsen, som startet med en opplevelse allerede tirsdag kveld:

– Vi bygger garasje, og har mye verktøy liggende. I går kveld gikk jeg tur med hunden, og så en dame som glante veldig rundt på gårdsplassen. Jeg fulgte etter, og hun gikk sakte. Det kan jo være tilfeldig, men jeg sa til mannen min at det var litt merkelig. Da han skulle starte bilen i dag tidlig, var bensinen tappet. Tanken var tom, så noen må ha vært der, forteller hun.

Gaffatape

Senere på dagen oppdaget hun det mistenkelige merket bak på veggen ved garasjen.

– Det var gaffatape med et kryss, og på den ene siden var det en runding og den andre siden en «G». Jeg la det ut på facebook, og ba folk om å følge ekstra godt med. Mange er jo borte i påsken, sier hun.

I tillegg ringte hun altså til politiet og meldte fra.

– Jeg har tatt veldig mye bilder av garasjen, og merket har ikke vært der. Jeg studert bildene etterpå, og vet at det må ha kommet nå i natt, sier hun.

Frykter at de kommer tilbake

Ut over den tomme bensintanken, har de ikke oppdaget at noe er borte.

– Men jeg vil tro at de kanskje kommer tilbake. Vi har ryddet inn det som er av verdisaker, og tar inn syklene. Og vi har kjøpt mer sikring og henger opp mer lys. Det er ubehagelig at noen går rundt og lusker etter ting. Jeg vil anta at det er i forbindelse med garasjebyggingen, og at vi har hatt en del verktøy liggende. Jeg vil tro at noen kanskje tenker at det er noen verdier der.

Mange som følger med

Ifølge beboeren sa politiet at de skulle kjøre litt ekstra runder i området.

– Jeg tenkte at det var lurt å rapportere, og jeg har sagt fra til naboer. Så vi blir mange som som følger ekstra mye med, sier hun.

At mannen hennes skulle bruke den gamle bilen deres, som sto parkert et par hus bortenfor, onsdag morgen, og dermed oppdaget at tanken var tom, mener hun på mange måter var flaks.

– Ellers hadde jeg kanskje ikke tenkt over lappen på veggen. Man blir jo litt detektiv sjøl, påpeker hun.

Flere innbrudd

Senest i forrige uke gikk Øst politidistrikt ut og advarte via facebooksiden til Nettpatruljen, etter flere innbrudd i eneboliger rundt i distriktet. Det har også vært innbrudd på dagtid.

– Følg med på hva som skjer i nærområdet ditt. Vær nysgjerrig og still spørsmål om du ikke kjenner igjen personer som lusker i nabolaget. Ikke la ting med høy verdi (smykker, sølvtøy osv.) ligge lett tilgjengelig i huset. Ta gjerne bilde av verdisakene dine i tilfelle du skulle trenge det, er den klare oppfordringen fra politiet.

Dersom man ser noe mistenkelig der man er, kan man kontakte politiet på telefon 02800, eller via sosiale medier dersom man vil rapportere noe i etterkant.

I løpet av den første helgen i april, ble det meldt om to innbrudd i Nordre Follo; et på Greverud og et på Ski stasjon. I det siste har også to byggeplasser, hvorav én i Kroerveien i Ås og én byggeplass på Kolbotn, hatt besøk av tyver.