Vestby Avis: 20. mai rundt klokka 14:00 oppdaget tilsynsvakten på Svartåshytta ved Krokstrand i Son at en lås var brutt opp. Inne i boden lå også en salongrifle med lyddemper, kikkertsikte og ammunisjon.

Innbrudd og våpenfunn

Svartåshytta er en populær hytte Oslofjordens Friluftsråd disponerer på vegne av eier Vestby kommune.

Oslofjordens Friluftsråd har som mål å «gjøre strender og andre områder tilgjengelige for alle, fremme friluftslivet og beskytte naturen ved kysten», står det på hjemmesiden deres. Dette gjør de blant annet ved å leie ut kystledhytter langs Oslofjorden.

Salongrifler brukes vanligvis til jakt, og våpenet ble levert til politiet senere samme dag som innbruddet ble oppdaget.

Etter innbruddet monterte tilsynsvakten ny hengelås, som ble forsøkt brutt opp – uten hell. Dette ble oppdaget 24. mai. Tre dager senere hadde gjerningspersonen lyktes med innbrudd på nytt. De gjentagende forsøkene og hærverket gjorde at forholdene ble anmeldt.

I anmeldelsen fra kommunen til politiet antydes det at innbruddsforsøk nummer to og tre skyldtes at gjerningspersonen håpet å finne igjen våpenet.

– Siden har det ikke vært nye forsøk på boden, og vi antar vedkommende som etterlot salongrifla har forstått at denne er konfiskert, og har sluttet å lete etter den, står det skrevet.

Cathrine Restad-Hvalby, fungerende fagleder i Oslofjordens Friluftsråd, forteller at det ikke er vanlig med hærverk på hyttene deres.

– Heldigvis har vi vært veldig forskånet. Det er ofte folk på hyttene, og de er verdsatt.

Samtidig påpeker hun at det kan skje innbrudd og hærverk på steder der det ikke er tilsyn eller folk 24/7. Det uvanlige med dette tilfellet er våpenet og gjentagelsene.

– Vi har aldri opplevd dette før, og ville derfor gjerne få anmeldt forholdet. Det var også viktig for oss få politiets råd i en sånn situasjon.

Gjestene kan føle seg trygge

På tross av de uvanlige forholdene, henla politiet saken. Dette skyldtes manglende bevis for å identifisere gjerningspersonen.

I en mail til Vestby Avis, skriver etterforskningsleder i Øst politidistrikt, Sidsel Tinjar, at undersøkelser ikke har gitt flere svar. Fordi saken er henlagt vil det heller ikke bli gjort ytterligere undersøkelser i saken.

Tinjar skriver også at det er uvanlig å finne våpen i forbindelse med innbrudd, men at politiet likevel ikke anbefalte nye sikkerhetstiltak ved hytta.

Restad-Hvalby sier de lyttet til politiet og opplevde samarbeidet som godt. De valgte å ha hyppigere tilsyn med Svartåshytta i tiden etter innbruddet, og opplevde ikke flere innbrudd eller forsøk. Gjestene har heller ikke fortalt om ubehagelige opplevelser.

– Gjestene kan føle seg trygge. Vi opplevde at det ble tatt på alvor av politiet og nå har det gått en stund uten at vi har opplevd mer.