Det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Den smittede er bosatt i Viken og har nylig vært på reise i utlandet. Tilfellet har kobling til det pågående utbruddet i Europa.. Vedkommende fikk symptomer etter hjemkomst og tok selv kontakt med helsetjenesten. Vedkommende blir fulgt opp av helsetjenesten etter gjeldende retningslinjer, skriver FHI.

– Helsetjenesten er forberedt

Videre skriver de at helsetjenesten i hjemkommunen til den smittede – og FHI – har gjennomført smittesporing, og at det anses som lite sannsynlig for videre smitte.

– Det er ikke uventet at vi har fått et tilfelle av apekopper i Norge, og helsetjenesten er forberedt på det, sier Helena Niemi Eide, lege ved FHI.

Apekoppsmittet var på Oslo-besøk

Tilfelle som tirsdag ble gjort kjent av FHI er det første kjente tilfelle av apekoppsmitte i Norge, men en utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, fikk i etterkant påvist smitte. Oslo kommune og FHI startet smittesporing, men det ble ikke oppdaget smittetilfeller her til lands tilknyttet den smittede.

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi og viser til at viruset ikke smitter lett. Apekopper kan spres gjennom hudkontakt med blemmer eller sår, dråper og deling av for eksempel sengetøy eller håndklær.