Gå til sidens hovedinnhold

Filip (11) omfavner sin autisme: – Gud, hvor kjedelig verden hadde vært hvis alle hadde vært like

Artikkelen er over 2 år gammel

Dette skulle egentlig være en reportasje om vinterferietilbudet på Follo museum. I stedet ble det en øyebrynshevende historie om hvordan det er å leve med autisme.

Torsdag formiddag var det nesten bare Filip Engh Persson (11) og mor Caroline som var på Follo Museums vinterferietilbud. – Det var egentlig helt fint, siden jeg har autisme, sier Filip.

Amta besøkte Follo Museums vinterferietilbud like over lunsjtider torsdag formiddag. Der møtte vi på Filip Eng Persson (11) og hans mor Caroline. Selv om de var nesten helt alene, storkoste de seg begge ved bålet i vintersolen.

– Det gikk egentlig helt fint fordi jeg har autisme, sier Filip mens de forklarer at de bare så positivt på at det ikke var så mange på museet.

– Siden jeg var frisk denne gangen og ikke hadde forkjølelse, var det vanskelig å vite hva jeg skulle finne på. Men vi har vært en tur på Drøbak Akvarium, før vi dro hit, fortsetter han og gir inntrykk for at de har storkost seg.

Filip ble nemlig i ung alder diagnostisert på autismespekteret. Han er sensitiv mot en rekke inntrykk som lyder og lys. Men det har unggutten ikke noe problem å leve med.

– Det er egentlig helt fint å ha autisme. Uten den hadde jeg ikke kommet på landslaget i Minecraft. NRK måtte legge ned deres serverne til spillet dessverre, forklarer han.

– Det virker som du har et veldig voksent språk. Hvordan opplever du å leve med autisme?

– Jeg er veldig glad i at ting er som det er sagt at det skal være. Ting må være logisk. Det var en gang jeg så et skilt som det sto "– 40 prosent rabatt". Men da tar man vel bort 40 prosent av rabatten? forklarer han og legger til at det ikke er noe som heter minusrabatt.

Interesserer seg for flere temaer

Mens vi sitter og snakker, kommer det tydelig fram at unggutten interesserer seg for mange temaer. Innvandringspolitikken, middelalderen, svartedauden og Romerriket er bare noen av samtaletemaene som vi kommer innom.

– Hvordan er det på skolen. Har du noen form for tilrettelegging?

– Han går på Bjørlien skole. Alle prøver så godt de kan. De prøver å finne ut hva som passer for han. Det er et godt miljø med mye forståelse, forklarer moren og legger til:

– Det er mange forskjellige grader av autisme og mange stereotyper som er ute og går. Det er mange som blir stresset av tapet av kontroll. Det er en del unngåelse av krav, forklarer Caroline.

– Dere har valgt å være ganske åpne om tilstanden. Hva tenker dere om det valget?

– Det startet med en gang. Hvis vi reagerer veldig sterkt eller annerledes på ting, er det bedre at folk forstår hvorfor, sier moren.

– Det er mange som tror en kan være rar eller dum. Men det er man ikke. Gud, hvor kjedelig verden hadde vært hvis alle hadde vært like, avslutter den glupe 11-åringen.

 

Kommentarer til denne saken