I sin rykende ferske bok, "Penger - fra huleboer til robot", blar drøbakmannen Lasse Meholm både bakover til pengenes opprinnelse og frem til fenomener som bitcoin. Han ser også i glasskulen og spår plastkortets død.
Dette med å betale med et blunk, er egentlig en overdrivelse. Du trenger ikke engang å blunke.
Forsyner seg selv
I Kina finnes det allerede en butikk der du bare går inn, plukker varene du vil ha - og går ut igjen. Ved scanning av ansikt og måten du går på, gjenkjennes identiteten din. Beløpet du handler trekkes fra kontoen din i det du går ut. Ute på fortauet plinger en melding som forteller hva besøket kostet.
- Hva skjer om man går med maske eller later som man halter?
- De lar seg neppe lure, smiler Lasse Meholm. Systemet er utviklet av noen de smarteste hjernene og robotene. Blir du ikke gjenkjent, har systemet garantert en løsning for det.
I USA finnes butikkene Amazone Go, der du scanner mobiltelefonen i det du går inn, tar med deg varer og spaserer ut igjen. Og hvis telefonen er stjålet? Det spørs om de kanskje har tenkt på det..
Fra steintavler
Meholms ferske bok handler om penger, hvordan vi som samfunn gikk fra byttehandel til steintavler, så mynter, papirpenger, deretter plastkort og nå mobiltelefonen. Like mye som den klingende historien skriver Meholm om hvordan penger i stor grad har vært førende for historien vår - og hvor viktig penger er for oss alle. Bokens siste del tar leseren med på en tenkt reise inn i fremtiden, frem til 2030. Hvordan ser bankene ut, hvordan betaler vi og hvordan vil delingsøkonomien påvirke oss. Scanning av ansikt, øyne, samt fingeravtrykk vil bli benyttet i langt større grad enn i dag.
- Og hvis noen klipper av en finger for å misbruke en annens identitet?
- Maskinene som utvikles i dag føler også blodtrykk, så en død finger fungerer ikke. Og hver av oss har unikt trykk, sier Lasse Meholm.
Handler om tillit
Den røde tråden er tillit.
- Penger, uansett i hvilken form, handler dypest sett om det, sier Meholm som tidligere har utgitt boken Investeringsguiden på Hegnar Media og gir ut sin nye bok samme sted.
- Din idé?
- Hegnar Media ønsket en oppdatert utgave av Investeringsguiden, som kom ut i 2004. Jeg svarte at jeg først ville skrive denne boken, og det takket de ja til, sier gründeren og finansmannen som i 2011-2012 var leder i Frogn Næringsråd.
Bitcoin som protest
For at ikke boken skal bli alt for teknisk, er den krydret med anekdoter og morsomme historier som gjør utviklingen av pengesystem og bankvesen begripelig for den som ikke er så bevandret i finansverdenen.
- For å forklare bitcoin og Blockchain har jeg forsøkt å balansere teknisk kompleks informasjon med gode eksempler, sier Lasse Meholm som omtaler alt fra storpolitiske hendelser og global handel til betaling av bønder i Kenya.
Den digitale verdensvalutaen bitcoin kom på markedet i 2008, da tilliten til bankene i USA hadde nådd bunnen. Forretningsideen ble lansert under pseudonymet Satoshi Nakamoto, en mystisk person verden ikke vet hvem. Vedkommende har kun kommunisert via blogger og på ulike kryptofora på nettet.
- Spekulasjonene er mange. Uansett er det en almenn oppfatning at bicoin er en protest mot banksystemet, skriver Meholm Betalingen går direkte fra person til person eller bedrifter, uten banker eller finanstilsyn. Noen land har bitcoin-automater der du fyller opp på mobiltelefonen, og enkelte mennesker har sågar som mål å leve kun på bitcoin. De benytter kun butikker og restauranter som godtar betalingsformen,
- Det går raskere og med langt mindre avgift enn ordinære transaksjoner via bank. I dag foretas 250.000 bitcoin-transaksjoner daglig, kun basert på tillit mellom mottaker og avsender. Noen har selvfølgelig prøvd å hacke det, men systemet funker, sier Meholm som ber folk styre unna etterligninger. Siden 2014 har han jobbet med digitale endringer i bankverdenen og frem til 1. mars var han tilknyttet Nordea bank. Fra 1. mars er han en del av DnB's digitaliseringsteam.
Vokser opp uten mynter
- Hva skjer med kommende generasjoner når penger er usynlige?
- Det er et godt spørsmål, men i dag skjer 97 prosent av alle betalinger elektronisk i Norge, så det er ingen vei tilbake, sier Meholm som har hatt en spennende prosess med bokskriving og så langt har holdt 15-20 foredrag om bitcoin og Blockchain for institusjoner som Oslo Børs og Norske Banker.
LES OGSÅ: