Solen kjemper seg gjennom bladtunge greiner og speiler seg i Bunnefjorden i det man får øye på den frodige hagen som omringer Vaar gård. Eplekart godgjør seg i varmen og silkehøns tasser rundt på plenen. Her er det snakk om ekte småbruksidyll. Det mange bare kan drømme om. På trammen utenfor det gamle huset på Blylaget sitter Håkon Mella, Damian Burgess og Annikken Jøssund i skyggen. Tre naturelskere som brenner for bærekraftig matproduksjon, og som utviklet gårdskonseptet Vaar gård.

– Visjonen er å skape noe som går ut ifra et økologisk, biodynamisk og pløyefritt landbruk. Vi kan ikke kalle oss økologiske sånn offisielt, men det er de prinsippene vi dyrker etter, forklarer Håkon Mella.

Han forteller engasjert om ulike landbruksmetoder, gjødsel og meitemark. Han og Anniken Jøssund flyttet hit i 2020 fra et lite hus på Fjellstrand. De trengte mer plass, den lille familien ble større. Nå leier de hus og jord av bonden som eier.

– Både bonden og vi håper at vi kan bli her lenge. Vi trives så utrolig godt, forklarer Annikken Jøssund mens hun viser vei ned fra trammen.

Din del av avlingen

Hun og Håkon tusler bak huset i sandalene, og ned der magien skjer. Damian, en engelskmann som har ferdigheter både innenfor kunstneryrket, men også kokkelering, forsvinner ned på jordet. Blant trær og ville planter står det jordteiger som bugner av klare og nesten klare knasende grønnsaker.

Kål, fennikel, tomater og salater. Spisende blomster og andre urter. Gjengen på gården dyrker mye forskjellig, men ikke bare til dem selv. På Vaar gård kan du nemlig kjøpe en andel av avlingen, og få den levert på døra. Lettere enn det blir det ikke å få sunn, god, lokal og kortreist mat på bordet.

– Vi har omtrent 4 dekar som vi dyrker på Blylaget og Jaer. Vi samarbeider også med to andre småskalaprodusenter her på Nesodden, Hokolt og Nylenda gård. Vi prøver å dyrke litt forskjellige ting, så vi ikke utkonkurrerer hverandre. Her har vi jo ikke poteter, fordi vi ikke pløyer, så det gjør de andre for eksempel, forklarer Annikken.

Leveringsklare

Damian og Håkon setter i gang med å høste og renske grønnsaker. Nå er snart sesongens første kasser klare for levering til de rundt 60 som eier en andel av avlingen. I den kommer det blant annet til å ligge god, frisk og herlig lilla knutekål, rett fra åkeren. Annikken og Håkon merker at folk er interessert i konseptet, og de leverer ikke bare til privatpersoner.

– Vi leverer i tillegg til lokale spisesteder som Signalen nede på Nesoddtangen. Vi håper også å få til å selge gjennom REKO-ringer i år. Det vokser litt etter litt, sier Håkon fornøyd.

I dag jobber de tre som dyrker jorda ved siden av. Men håpet er at konseptet en gang skal få egne bein å stå på.

– Drømmen er å få lov til å holde på med grønnsaker og blomster på denne måten mer på fulltid, sier Annikken Jøssund håpefullt.