Flaskebekk 4. juli 1944: Det er en varm sommerdag og Tell-Christian Wagle (24) har akkurat tatt seg et bad. Så oppdager han at Gestapo-sjef Fehmer og hans folk kommer på sjøen.

Sammen med broren Ivar William Wagle (30) og Leif Kyrre Karlsen (25) har Tell-Christian operert senderen «Cornkrake», og dermed sørget med det for den viktige forbindelsen mellom hjemmestyrkene og de alliertes hovedkvarter. Radiotrafikken har blitt intensivert i det siste fordi bevæpningen av Milorg skal økes. For de tre unge mennene betyr det økt fare for å bli oppdaget, men de har fortsatt arbeidet.

I stedet for å komme seg unna og redde livet løper Tell-Christian opp for å varsle de to andre. Før Gestapo rekker å angripe har de greid å ødelegge senderen og kodeutstyret. Nå prøver de å skyte seg gjennom angrepet, men er fullstendig omringet. I tillegg til de sju gestapistene er førti soldater fra luftvernbatteriet på Varden utkommandert.

Etter en kort kamp blir to av dem ble drept. Den siste er så hardt såret at han dør like etter. Ivar William Wagle etterlater seg kone og en liten sønn.

Stolthet

– Historien er vond, men det er jo med stolthet vi minnes disse tre unge menneskene, sier Doris Bjerke, som gjennom St. Georgs-gildene har vært involvert i å markere hendelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

For rundt førti år siden ble det satt opp en minnetavle for de tre som drev illegale radiosendinger der under annen verdenskrig. Og på frigjøringsdagen tirsdag 8. mai klokka fem minnes Heimevernet og speiderne igjen dem nok en gang, med et arrangement ved minnetavlen.

Minnetavle

– Det var i mange år St. Georgs-gildene på Nesodden som sto for arrangementet ved minneplaten på Flaskebekk. Vi jobbet skikkelig for å få  gjort dette kjent. I det senere er det blitt mer system og heimevernet deltar hvert år. Det hadde vært så morsomt om det kunne komme folk i år, sier Bjerke. 

Les også

Inger Brun så Blücher fra stuevinduet: - Hele byen ristet. Drøbak skalv!