Mandag formiddag er det nemlig sendt ut farevarsel for Frogn og Nesodden.

–Vi har sendt ut farevarsel på snø for områdene Buskerud, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark. Fra natt til tirsdag kan det komme lokalt 3-7 cm snø. Det kommer mest i indre og høyereliggende strøk. Utover tirsdagen vil nedbøren gå over til regn , skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

– Jeg ville tatt høyde for at det kan være litt hvitt på veiene, sier meteorologen.

Det sier Elbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til RHA mandag morgen. Uken som starter med frost på ruten og rim på bakken, vil etter hvert bli mildere – og så kaldere igjen.

– Litt hvitt i lufta

– I dag, mandag, blir det ganske fint, men det kan skye til gradvis utover dagen, forteller meteorologen.

Natt til tirsdag kan vi vente nedbør. Ifølge Moxnes er det ikke fritt for at det kan komme som snø.

– Det er spørsmål om det en liten periode kan være litt hvitt i nedbøren. Det er ikke sikkert det legger seg i deres område, men jeg ville tatt høyde for at det kan være litt hvitt på veiene, sier hun, og tilføyer:

– Det skulle ikke forundre meg om det er litt hvitt i lufta om morgenen. Men temperaturen vil stige utover dagen, så etter hvert forsvinner det som har kommet og går over til regn.

Skift dekk nå

1 av 3 har opplevd farlige situasjoner på glatta med sommerdekk. Med lavere temperaturer bør du skifte dekk nå. Det skriver Gjensidige i en pressemelding.

I en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos de siste ukene for Gjensidige viser at 30 prosent har opplevd farlige situasjoner grunnet glatte veier med sommerdekk. Samtidig sier 14 prosent eller nærmere 400.000 bileiere at de har vinterdekk som er mer enn 5 år gamle.

Sommerdekk på vinterføre hører ikke hjemme på norske veier, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Det samme gjelder biler med gamle og slitte vinterdekk.

– Gamle vinterdekk dobler bremselengden, selv med lovlig mønsterdybde. I noen tilfeller kan nye og gamle dekk stå om liv eller død, hvis du plutselig må bremse opp, sier Voll.

Etter maks fem år bør man absolutt skifte vinterdekkene, sier han videre.

– Uten å være riktig skodd for vinterføre, kan du få redusert erstatningen med mange tusen kroner dersom uhellet skulle være ute, sier kommunikasjonssjefen. I tillegg kjører de fleste med piggfrie vinterdekk, og det er derfor ingen grunn til å vente, spesielt om en har tenkt seg på fjellet de neste ukene, avslutter Voll.

Piggdekk kan ei utgangspunktet kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag.

Bør vurdere vinterdekk

Meteorologen er inne på samme spor. Nå som frosten har begynt å snike seg innpå, bør man vurdere å legge om til vinterdekk.

– Det begynner å bli en sånn tid hvor jeg ville vurdert å bytte dekk snart hvis man er avhengig av bilen på morgenkvisten, sier Moxnes.

Hun antar vi snart vil se episoder med nedbør som starter som snø om morgenen og går over til regn utover dagen.

– Har man mulighet til en plan B, for eksempel å ta noen timer med hjemmekontor om morgenen, kan man nok overleve på sommerdekk litt til. Men er man avhengig av å kjøre bil tidlig om morgenen, burde man tenke på å bare legge om først som sist.

Fra mildvær til kalde netter

Fra midten av uka blir det mildt igjen. Onsdag kommer vi opp i 8–9 grader, skjønt det kan bli litt grått.

– Onsdag kan det ligge litt tåke og bli en ganske grå dag. Torsdag får vi en gradvis overgang til nordavind og kaldere og klarere vær, opplyser meteorologen.

Fra fredag, og kanskje allerede fra torsdag kveld, ventes sol og kaldere netter igjen.

– Hvert fall fredag og lørdag kan det bli sol. Da blir det litt sånn som det har vært nå; kaldere netter og varmere på dagtid.

Foreløpig ser det ut til at temperaturen kun kommer opp i 7–8 grader på dagtid i helgen, mens nattetemperaturen blir nærmere null grader. Så er det muligens litt nedbør på gang igjen fra slutten av neste helg, ifølge Moxnes.

– En veldig variert uke, men det er kun i morgen tidlig at det er fare for snø, avslutter hun.