- Det handler om noe så enkelt som bensinen. Gammel bensin fra pumpe skaper trøbbel for mange akkurat nå, sier Tor Wigernes fra Jobu ved Dyrløkke i Drøbak.

Overraskende hvert år

Wigernes forteller at mange er sent ute med forberedelsene til vintersesongen, som vanlig.

- Snøen faller, snøfreseren tas fram, virker ikke og sendes til oss på service. Da må det dessverre bli noe kø i perioder like etter snøfall, forteller Wigernes, som har et godt tips for å redusere behovet for reparasjon og service:

Bruk spesialtilpasset bensin til snøfresere. Den er dyrere enn bensin til bilen, men du bruker jo bare noen få liter per sesong. Sammenliknet med kostnaden på en service eller reparasjon er bensinen billig, sier han.

- 95 oktan på pumpe koster omkring 13 kroner. Hva koster spesialbensinen?

Det er 35 kroner literen, og den tåler lagring i tillegg til at den er miljøvennlig. Om ikke du bruker spesialbensin hele vinteren, så gjør det i hvert fall ved siste påfylling før du setter freseren bort helt til neste sesong, sier han.

- Grums i pumpebensin?

Tor Wigernes forteller at pumpebensin er ferskvare. Den tåler ikke lagring gjennom hele vår, sommer og høstsesongen.

- Hva er egentlig risikoen, blir det grums i bensinen?

- Det blir avleiringer i forgassersystemet som gjør at moderne motorer stopper. Du kan gjerne kalle det en form for grums. Bruker du pumpebensin fra i fjor risikerer du at en moderne snøfreser stopper og må på service. Det er en unødvendig kostnad for eieren, men det verste er kanskje at snøfreseren er ute av drift akkurat når du trenger den mest, sier Tor Wigernes.

Bensin kan være ferskvare

Amta tar turen til verkstedet og ber mekaniker Karsten Busk Larsen om en faglig forklaring.

- Hva om man for eksempel har en gammel snøfreser uten de mest ømfintlige forbrenningssystemene?

- Da går trolig bra med gammel pumpebensin som avleirer seg, men da håper jeg vi snakker om en freser fra 80-tallet med en mer gammeldags motor som også bruker mer bensin. Der glir det meste lettere gjennom, også mengden bensin. Det beste er å bruke spesialbensinen uansett. Da blir maskinen mer driftssikker. For mange er jo det store spørsmålet om maskinen starter når du trenger den, sier Busk Larsen.

- Hva er gammel pumpebensin?

- Bensin fra pumpe på bensinstasjon er ferskvare med opptil sju måneders levetid. En snøfreser står gjerne stille mer enn sju måneder i året. Hvis bensinen får stå en del over de sju månedene havner freseren gjerne hos meg uten at det egentlig er nødvendig, sier han.