Follos varabrannsjef Johan Stokkeland: – Det er høytid for brann

Brannfarlig: Slike julestjerner av papir som henger i vinduene i de tusen hjem, var langt farligere før LED-pærene kom. Begge foto. Staale Reier Guttormsen

Brannfarlig: Slike julestjerner av papir som henger i vinduene i de tusen hjem, var langt farligere før LED-pærene kom. Begge foto. Staale Reier Guttormsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå kan julestjerna skinne ørlite lenger fordi moderne lysdiodeteknologi (LED) gir pærer som avgir langt mindre varme enn før – men det er stadig mange mulige brannårsaker i de tusen hjem ved jule- og nyttårstider.

DEL

Follos varabrannsjef og avdelingsleder operativ, Johan Stokkeland, er enig i at moderne LED-belysning bidrar til at en vesentlig brannårsak er redusert, men han minner om at jule- og nyttårsfeiringen uansett kan være brannfarlig:

– Det er rett og slett en høytid for brann, slår han fast.

– Stress ned

– Hvordan kan folk selv forebygge branner?

Vår anbefaling er å stresse ned og ta det mer med ro enn ellers i året. Mange branner oppstår som et resultat av at folk har det så travelt at de glemmer å sjekke lys og varme. Vær nøye med å sjekke spesielt levende lys før du går og legger deg, påpeker Stokkeland.

– Hvor mange mann er på vakt i jula?

Vi har 24 mann på vakt døgnet rundt hele høytiden, men vi håper selvfølgelig at vi ikke må rykke ut på branner i jula. Så vi ser jo helst at folk ikke ringer oss, da, humrer Stokkeland som følger sitt eget råd og stresser ned i hjemmets lune hi under høytiden.

Bedret brannsikkerhet

I over 100 år har det vært forbundet med risiko å la julestjerna og juletrebelysningen stå på over natten. Elektriske lyspærer som utviklet høy varme har en rekke ganger vært årsak til branntilløp gjennom årene, men dagens LED-lys reduserer altså denne risikoen. Likevel finnes det stadig andre brannfarlige gjenstander og risikoadferd som fører til branner ved jul- og nyttår.

Generelt tegner 2017 til å bli et vendepunkt for brannsikkerheten. Aldri før har det omkommet færre mennesker i brann i Norge. Ved utgangen av november er det registrert 22 omkomne, viser ferske tall. Men trolig vil dette tallet stige, da desember pleier å være en måned med mange dødsbranner. Det anslås blant annet at en halv million mennesker bor i boliger uten fungerende røykvarslere. Hver tredje brann i adventstiden har for øvrig åpen ild som årsak, viser tall fra Direktoratet for Brannsikkerhet og beredskap (DSB).

Fakta levende lys

 •  Plasser aldri tente lys for nær brennbart materiale.
 •  Ikke bruk brennbare lysestaker, lysdekorasjoner og lysmansjetter.
 •  Sørg for at stearinlyset står stødig.
 •  Forlat aldri et påtent stearinlys. Ha konstant oppsyn med stearinlys når det er små barn til stede.
 •  Når stearinlyset skal slokkes, kvel flammen med en lyseslukker.
 • Telys skal ikke plasseres direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur.
 • Telysholderen bør være åpen og gi god lufting.
 •  Ved å bruke tette holdere vil det kunne gi overoppheting og farlig oppflamming.
 • Hvis det soter fra flammen, kan det være et varsel om for dårlig lufttilførsel.
 • Hvis telyset flammer opp, må det aldri helles vann på, da dette kan føre til en oppflamming.
 •  Kvel flammen, ikke blås.

Kilde: Brann- og redningsetaten

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.