De fleste steder er det fortsatt en stund til vinteren kommer, men du bør allerede nå gjøre huset klart til å takle været vintermånedene bringer med seg.

Ved å ta den obligatoriske høstsjekken på huset, unngår du problemer når kulda setter inn. Her er sjekklisten du trenger fra ifi.no.

1. Veggene

Det første du bør gjøre, er å sjekke om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Flekkgrunn og eventuelt flekkmal der det trengs.

2. Taket

Mose og andre «vekster» fjernes fra takstein/shingel. Sjekk om det er skader i takstein eller beslag. Se ekstra godt rundt pipe og takvinduer. Fiks det som fikses kan nå.

3. Nedløpene

Takrenner og nedløp må renses. En full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet kommer. Det kan føre til fukt- og frostskader på veggen, ved at vannet da renner mot husveggen.

4. Sluk og avløp

Bruk frostvæske og avløpsåpner i rør, sluk, avløp og vannlåser. Da unngår du at det fryser.

Gi møbler og gjenstander som står ute om sommeren en skikkelig vask før det settes inn igjen.

5. Utekranen

Ikke glem å stenge og tømme utekranen for vann! Da unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer inn i huset. Ta for all del inn hageslangen.

6. Hagemøblene

Det er ikke bare om våren hagemøblene bør rengjøres. Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort.

7. Markisene og parasollene

Markiser og parasoller som brukes ute om sommeren, bør rengjøres før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør eventuelt impregnering.

8. Grillen

Rens grillristen med et egnet rensemiddel, tørk godt av og ta på grilltrekket. Dermed slipper du ergrelser når vinteren er over, og du skal starte grillsesongen igjen.