Hvor mye vet vi egentlig om hva katter gjør når de er ute på jakt om natten? Ikke så veldig mye, hevder masterstudent ved NMBU Magnus Barmoen.

For sin masteroppgave i økologi ved Institutt for Naturforskning forsker Barmoen på katters jaktvaner. Med hjelp av halsbånd med videokamera dokumenterer han hva pus holder på med utenfor hjemmets fire vegger.

– Min ambisjon er å lære mer om hvor mye kattene egentlig jakter og hvor mange fugler og mus de får tak i. Det er gjort lite forskning på dette i Norge, men jeg har prosjekter fra England og USA å sammenligne meg med.

Opptakene analyseres

Hver katt bærer et halsbånd med et lite videokamera i 12 eller 24 timer. Etterpå blir opptakene analysert av Barmoen.

Katteeiere flest har nok opplevd at pus har tatt med seg jaktbyttet hjem. Ifølge Barmoen tar katter bare med seg en liten del av dyrene de får tak i.

– Mitt utgangspunkt er at katter dreper langt fler mus og fugler enn det vi kan se. Spesielt musejakten legger vi lite merke til fordi det som oftest skjer om natten.

– Siden vi ikke vet så mye om hvor mye kattene dreper vet vi heller ikke hvilken innvirkning kattene har på den lokale bestander av smågnagere og fugl, forklarer han.

For å finne katter til sitt forskningsprosjekt har Barmoen gått fra dør til dør i Ås. Da han først hadde fått ja fra noen gikk det raskt lettere å få finne flere.

– De katteeierne som ble med på prosjektet har anbefalt folk de kjenner som også har katt. De er veldig sporty som stiller opp slik og ikke går lei selv om jeg ringer dem titt og ofte for å gjøre avtaler. Uten slik hjelp hadde nok ikke prosjektet blitt mulig.

Spennende å lære mer

– Jeg har i tillegg fått god hjelp av mine veiledere Geir Andreas Sonerud og Ronny Steen, samt Bjarne Braastad som har forsket mye på katters adferd.

Hanne Bråstad Rygg og Ulf Rygg eier hannkatten Pusen som deltar i forskningsprosjektet. De forteller at de synes det er spennende å lære mer om sin egen katt.

– Vi lurer jo litt på hva han gjør ute, spesielt om natten når vi andre sover. Han har kommet trekkende med både døde og levende dyr, men det er ikke godt å si hvor mye han egentlig får tak i, sier Hanne.

– Pusen er ikke så begeistret for det nye halsbåndet, men han aksepterer det uten å klage, legger Ulf til.

Magnus Barmoen ønsker fortsatt å få med flere katter i sitt forskningsprosjekt. Bor du i Ås og kunne tenke deg å delta, kontakt Magnus på tlf.: 48117248 eller e-post: magnubar@nmbu.no