(nettavisen) Hvalrossen skapte mye debatt og oppmerksomhet da den flyttet seg rundt om i Oslofjorden i sommer. Søndag gjorde Fiskeridirektoratet det kjent at de hadde besluttet å avlive dyret.

– Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom fram til at menneskers liv og helse kunne komme i fare, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

– Vi klarte ikke å la henne være i fred

Flere reagerer i sosiale medier søndag formiddag, på beslutningen om å avlive Freya.

– Freya er avliva. Fordi vi ikke klarte å la henne være i fred i sitt eget element. Det er så mørkt, skriver Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet på Twitter.

– Bemerker meg at det er folk som ikke klarte å holde seg selv eller barna unna viltdyr på avveie som med rette beskyldes for nødvendigheten av drepe Freya, skriver Twitter-bruker Ole Kristian Dyskeland.

– Menneskers liv og helse må gå foran

Flere tiltak har vært vurdert i forbindelse med hvalrossens ferd i Oslofjorden.

– En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, slik at dette alternativet ble valgt bort, sier Bakke-Jensen.

– Vi har forståelse for at denne beslutningen kan skape reaksjoner hos publikum, men jeg er trygg på at dette var den riktige avgjørelsen. Vi er opptatt av dyrenes ve og vel, men menneskers liv og helse må gå foran, sier Bakke-Jensen.

Farlige situasjoner

Tidligere denne uken, sa Fiskeridirektoratet at de vurderte avliving som en løsning - men at de også så på andre løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, og slik hindre at farlige situasjoner oppstår.

– Dette må publikum hjelpe oss med, og den aller beste måten å gjøre det på, er å holde avstand. Observasjon og folkeopplysning om å holde avstand er det pågående tiltaket, sa kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini.

Fiskeridirektoratet opplyste torsdag at det har vært flere farlige situasjoner på badeplassen Kadettangen i Bærum denne uken, og at de har observasjoner av at folk kaster gjenstander etter henne. De har også dokumentert at folk bader med hvalrossen, og at de oppsøker den ved vannkanten, sammen med barna sine, for å ta bilder.

Norske kjendiser reagerer

Også flere norske kjendiser skriver om avlivningen av den kjente hvalrossen i sosiale medier.

– Hater mennesker, skriver influenser og programleder i «Tvillingterapi» Wanda Mashadi i en melding på Instagram søndag.

– Men seriøst? Jeg blir flau av å være menneske etter å ha lest det der, skriver influenser Martine Lunde.

Vakte internasjonal oppmerksomhet

Hvalrossens ferd og herjinger med båter vakte internasjonal oppmerksomhet. I løpet av sommeren ble Freya omtalt i både BBC, The Guardian, NBC News, Sky News og en rekke andre internasjonale medier.

Til og med den anerkjente faktasjekk-siden Snopes valgte å undersøke påstanden: «Senker hvalrossen Freya båter i Norge?»

– Det fortryllende, men uvitende, ødeleggende sjøpattedyret på 600 kilo, oppkalt etter en norrøn gudinne, har bosatt seg i Oslofjorden, skrev The Guardian i juli, og gikk for tittelen «Hvalrossen Freya senker båter og kaprer hjerter i Norge».

Avlivningen omtales søndag i den svenske avisen Expressen og den kjente danske avisen Berlingske.

– Den norske kjendishvalrossen Freya er avlivet, skriver Berlingske på sin forside.

– Uendelig trist

Biolog Rune Aae ved Universitetet i Sørøst-Norge har fulgt Freya tett i lang tid, lenge før hun ankom Oslofjorden. Han er svært skuffet over at det endte slik det gjorde.

– Freya har vært en berikelse for alle oss som har sansen for ville dyr, så dette er bare uendelig trist, sier han til NTB.

– Det oppleves uendelig trist at de valgte å avlive et så flott dyr bare fordi vi ikke greide å oppføre oss skikkelig rundt henne, sier Aae.

Også dyrevernorganisasjonen Noah er sterkt kritisk til håndteringen. De ønsket heller en ordning hvor folk fikk bøter for å komme for nær Freya.

– Situasjonen nå er at ingen som har plaget eller vært for nærgående mot Freya, har fått noen konsekvenser av det – men Freya har derimot bøtet med sitt liv, sier Noah-leder Siri Martinsen i en pressemelding.