En ny undersøkelse fra Ipsos viser at to av tre har planer om å drive med friluftsliv i sommer.

– Tallene i denne undersøkelsen viser at ferien for de fleste nordmenn heldigvis består av mye mer enn å ligge rett ut i en solseng! I hverdagen blir det ofte nok av lange dager med stillesitting og skjermtid, og da er friluftslivet et perfekt avbrekk som gjør godt for både kropp og sinn, sier Lasse Heimdal. Han er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

At friluftsliv også har fått stor internasjonal oppmerksomhet de siste årene, gjør det ikke mindre populært.

– I fjor omtalte avisen The Telegraph det skandinaviske friluftslivet som en av årets største trender. Dette gjør nok at mange synes det er ekstra stas å kunne fortelle at de har vært aktive i naturen i ferien, tror Heimdal.

Blant de ulike friluftsaktivitetene, er turgåing den suverent mest populære.

Hele 76 prosent av dem som planlegger å drive med friluftsliv i sommer, oppgir at de skal ut på tur. Her er det kvinnene som er mest ivrige. Av disse oppgir hele 81 prosent at de skal ut på tur, mens 72 prosent av mennene oppgir det samme.

– Allemannsretten vi har her i Norge gjør at vi i stor grad kan gå tur hvor vi vil i naturen, noe som gjør gåturen til en lett tilgjengelig aktivitet for de fleste. Det å gå tur kan også sees på som en lavterskel form for friluftsliv, da lengde og vanskelighetsgrad tilpasses etter hva man ønsker og er i form til, uttaler Heimdal.

Også fiske er en populær aktivitet i sommer, og det er mennene som er spesielt ivrige. Blant menn som skal drive friluftsliv planlegger 25 prosent å dra på fisketur.

– I Norge er det mange gode fiskemuligheter både i sjøen og i ferskvann, så det er ikke overraskende at mange benytter sjansen til å fiske i ferien, sier Heimdal.

Det er kun 14 prosent av kvinnene som planlegger det samme.

Andre populære friluftsaktiviteter er sykling og å overnatte utendørs.

(ANB)