Torsdag kveld kom meldingen om at DFIs tråkkemaskin er ødelagt og må sendes til reparasjon. Det var selvfølgelig en svært dårlig nyhet for alle oss som er glade i å gå på ski, og oss er det mange av. 

Undertegnede er storbruker av løypesystemet i Frognmarka. På dagtid er jeg gymlærer, og har med hundrevis av barn og ungdom som hvert år er garantert gode skiløyper. Nesten hver morgen møter elevene og jeg løypemaskinen, med Terje Dahl og Espen Ege bak spakene, på vei ut for å lage løyper – fra Solbergstranda i sør til Bølerhytta i nord. Alltid blide og serviceinnstilte, selv om elevene til tider lager hakkemat av sporene løypemaskinen setter.

På kveldstid er jeg av og til på skirenn som journalist – eller så bruker mosjonisten Per løypesystemet rundt omkring i hele Frogn. Det er helt fantastisk. Med hodelykt og i noenlunde diagonalgang møter jeg og samboeren mange ivrige og godt voksne skiløpere i løypene. Og de gangene vi tar oss tid til en prat med dem vi møter – så er det ikke måte på alle lovord DFIs skigruppe får. Det skrytes av løypene, løypekjørerne og dugnadsånden i DFIs mest populære gruppe, og at man med ski på beina både får god trim og blir bedre kjent med den fantastiske marka vi har i Frogn kommune. 

Men det ikke alle vet – er at DFI ski må bekoste det aller meste selv. Riktig nok får de et lite tilskudd hvert år for å kjøre opp løyper, men det rekker skigruppa knapt til toppen av beksømstøvelen. Allerede i september starter skigruppa arbeidet med å rydde lysløypa og potensielle skispor slik at snøen kan legge seg lett og løypemaskinen skal komme til. I oktober starter den samme gjengen forberedelser til snøproduksjon, sånn at alt er klart når kulda kommer. Og snøproduksjon koster rundt 10.000 kroner pr. dag + massiv dugnadsinnsats døgnet rundt i en uke for å få løypa på plass. Så skal det kjøres med løypemaskin. Den bruker veldig mye drivstoff, har kjørere som skal ha lønn – og den må repareres. 

Og da holder det ikke med Gorgon vaktmester og Pompel og Pilt. For tråkkemaskinen er avansert mekanikk, hydraulikk og teknikk som ikke kan fikses av hvemsomhelst. Derfor må den repareres av fagfolk, og det koster kroner. I titusenvisklassen – noe som skigruppa må besørge selv. Det synes jeg ikke er riktig.

Frogn kommune er en meget solid bidragsyter til idretten i Frogn – og fortjener absolutt ikke kritikk i så henseende. Men her mener vi at ordfører Haktor Slåke (faktisk en av de få jeg ikke har sett i løypene) og de andre i Frogn rådhus må få ut den berømte fingeren og skjønne verdien av det arbeidet DFIs skigruppe gjør. For det finnes ingen tvil:

Det er helse i hvert stavtak som tas i skiløypene som prepareres. Og i det samfunnet som Frogn har utviklet seg til å bli, så skal man ikke være spesielt smart for å skjønne at det å holde den stadig aldrende befolkningen i form, innebærer millioner spart. For hver dag man greier å holde en 80-åring utenfor institusjon er tusenvis av kroner spart. Det er et relativt enkelt samfunnsregnskap å skjønne at mosjon da vil lønne seg – og jeg er klokkeklar på at DFI ski er en massiv bidragsyter til akkurat dette.

Nettopp derfor mener jeg at Frogn kommune må på banen for å delfinansiere dette på en mye bedre måte. Enten via en større sum – eller ved at de faktisk tar regningen for det det koster å produsere snø.

Som 54-åring er jeg for lengst ferdig med «toppidrett» og alskens sprell på badminton-, håndball- og fotballbaner. Nå er det i stedet forebyggende og helsebringende trening som gjelder. Om sommeren jogger jeg rundt i Frogns herlige utmark der Frognmarkas venner og Skaubygda IL gjør en fantastisk jobb med merking og stirydding. Og sent på høsten begynner jeg å glede meg til å gå på ski i herlige skiløyper i regi DFIs skigruppe. Som dobbeltarbeidende middelaldrende mann, så er det gull verdt at jeg holder meg i form. Både for meg selv, for mine arbeidsgivere, min familie og for storsamfunnet. Å ha frivillige som DFIs skigruppe er en meget viktig faktor i så henseende. Og dette gjelder selvfølgelig veldig mange med meg – som holder seg friske og raske fordi vi har dette magiske trimtilbudet.

Så derfor bør Frogn kommune på eget initiativ ta kontakt med DFIs skigruppe og spørre hva de kan bidra med. For skigruppa er ikke den som klager høyest og syter på noen som helst måte. De er vant til å gjøre jobben «sjæl». Men både jeg og andre er nå redd for at dette kan bli selvutslettende for den fantastiske dugnadsånden det lokale skilaget har. 

For vi ser en viss slitasje hos dem som har holdt på med dette i mange år, men tror også at de med et lite puff i ryggen fra Frogn kommune kan orke i noen år til. Noe som igjen kan bety en fortsatt nyrekruttering til skimiljøet, der ildsjelene i DFI ski fortsatt vil sørge for at vi har disse fantastiske skimulighetene i tiår framover.

Så kom igjen, ordfører Haktor og gjengen. Kom på banen – eller i skisporet – og vis at dere bryr dere og verdsetter arbeidet som skigruppa gjør og at dere med økonomi og kompetanse kan sørge for at dette fantastiske tilbudet til oss Frogn-boere kan bestå i mange år til.