Aps varaordfører er ingen ektefødt hulder og har aldri ligget ute under åpen himmel midtvinters, men hun føler seg kringsatt av kompetente speidere.

- Jeg er godt ivaretatt av erfarne friluftslivsfolk, så jeg ser virkelig fram til å overnatte ute i januarnatta, sier Rita.

Tredje gangen

Friluftslivets år 2015 er en del av Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv som Klima- og miljødepartementet (KLD) presenterte i august 2013. Friluftslivets år har tidligere blitt arrangert i 1993 og i 2005.

- Det viktigste er å få gjort frogningene oppmerksomme på alle de flotte friluftsområdene i kommunen slik at allemannsretten utnyttes, understreker varaordføreren.

Norsk Friluftsliv (tidligere Friluftslivets fellesorganisasjon) har det praktiske ansvaret for Friluftslivets år 2015. Norsk Friluftsliv ble stiftet i 1989 som paraplyorganisasjon for 15 store friluftslivsorganisasjoner med over 724.000 medlemmer og 4.600 lokale lag og foreninger. Formålet er å fremme friluftslivet og allemannsretten samt styrke medlemsorganisasjonenes arbeid for nettopp å gjøre friluftsliv tilgjengelig for folk flest.

Balansegang

Rita Hirsum Lystad var ellers begeistret etter å ha gått naturstien med ulvungene gjennom beksvarte skauen:

- Det er kjempeflott å se hvordan ungene mestrer terrenget. Jeg har hatt en gjeng med guider som virkelig vet hva de driver med, slår Rita fast i kretsen av små og større speidere rundt den store bålplassen ved gapahuken.

Varaordføreren poengterer sitt politiske budskap i anledning kvelden, i kretsen rundt bålet hvor hun nesten blir borte i røyken:

- Det som er viktig nå er å få folk ut. Også må vi balansere utbyggingsbehovet med friluftsinteressen i framtiden.

Holdt tale

Men før varaordføreren kom så langt, var det høytidelig åpning av Friluftslivets år med dertilhørende tale selvsagt:

- Hovedfokus skal være Frogns innbyggeres behov for rekreasjon og friluftsliv i et folkehelseperspektiv. Vi skal ivareta det biologiske mangfoldet og  de helt nødvendige trekkrutene for hjortevilt, hevdet hun blant annet.

Og hun berømmet speidergruppa for å drive forbilledlig friluftsliv.

- Jeg gleder meg og er spent på overnatting sammen med dem som virkelig kan det; nemlig speidergruppa.

På tampen av talen oppsummerte varaordføreren slik:

- På vegne av Frogn kommune gratulerer jeg dere alle med Friluftslivets år, og ønsker lykke til med arrangementet i kveld. Friluftslivets år i Frogn erklæres herved for åpnet!