Gå til sidens hovedinnhold

Her merkes hundebæsjen med norske flagg

Artikkelen er over 5 år gammel

Når Mona Stovner Johansen går på jobb, er en av oppgavene hennes å merke hundebæsj med flagg.

Ja, du leste riktig. Og det virker.

- Ja, jeg har holdt på med dette i flere år nå, og ser tydelig forskjell, sier parkeringsvakt Mona Stovner Johansen i Frogn kommune.

Hun merker hundebæsj i Drøbak sentrum med små flagg, rett og slett for at folk skal unngå å tråkke rett i griseriet. Samtidig fører merkingen til at det er stor sannsynlighet for at den skyldige hundeeieren ser«beviset» på sin neste luftetur. Hundeeiere er vanemennesker, og går ofte forbi de samme stedene daglig, og på neste tur vil man se at noen bokstavelig takt har merket seg det hele.

– Poenget er jo at de skal se det og skjerpe seg, sier hun.

– Det blir i hvert fall bedre og bedre. Men det er langt fra bra nok ennå, sier Mona Stovner Johansen, som rydder vekk både klatter og flagg etter en stund.

Noen kaster posene

Det kan rent teoretisk finnes situasjoner der hundeeiere i nødssituasjoner kan unnskyldtes selv om møkka ligger igjen etter hunden. Men det finnes også eksempler der det er helt ubegripelig at hundeeiere ikke rydder opp, og det dreier seg om poser:

– Noen har med sort pose, plukker opp etter hunden, går videre og kaster posen fra seg. Vi finner posen med innhold et eller annet sted hvor vi finner den under vårens opprydding, godt konservert, sier Stovner Johansen.

–Ganske utrolig, sier hun.

Engasjerer mange

Problemet med hundebæsj engasjerer mange mennesker, særlig i perioden etter at snøen forsvinner. I sosiale medier øker antallet eksempler kraftig, ofte i form av bilder. På en av Drøbaks facebookgrupper var det nylig et medlem som ba pent om å få slippe disse ekle bildene til lunsjen.

 Alle som har engasjert seg på Facebook fordømmer naturligvis hundeeiere som ikke rydder opp. Det er også tydelig at stadig flere hundeeiere er på vakt mot økt fare for parasitter. Amta skrev i mars om at første norske tilfelle av fransk hjerteorm er påvist i rev i Follo. Parasitten er bare farlig for hundedyr og spres fra rev til hund via små snegler. Andre sykdommer og parasitter kan spres direkte via hundeavføring. For eksempel dvergbendelorm kan gi livsfarlige hjerne og leverskader hos mennesker.

Hvor er "verstingene"?

I hvilke by- og turområder ser du mye hundebæsj?

Delta i debatten ved å legge inn din mening i kommentarfeltet nedenfor:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.