Når Solveig Kringlebotn åpner Sommerkonsertene lørdag 27. mai, må du ut med en hundrelapp i døra. Kultursjef Pål Mørk tror få musikkelskere vil la seg skremme av det.

- Ikke gratis å arrangere

Sommerkonsertene i Drøbak byr hver lørdag fra siste uka i mai til et stykke uti august på klassiske opplevelser i Drøbak kirke. De er langt fra gratis å arrangere, men publikum har i alle år kommet gratis inn. Fra og med i år blir det endringer på den saken, men kultursjef Pål Mørk frykter ingen voldsomme reaksjoner:

- Noen vil sikkert reagere, men jeg tror de fleste musikkelskere synes det er verdt å betale hundre kroner for å nyte en time med Norges - og innimellom Europas - beste musikere innenfor sin sjanger. Andre steder må man ut for 400-500 kroner for en tilsvarende konsert, sier kultursjefen.

Politisk gjennomslag

At noen av kronene det koster å arrangere konsertene hentes fra direkte fra publikum, framfor å ta dem fra fellesskapets skattekroner, tror han det er forståelse for. For noen år siden trakk Fylkeskommunen sin støtte til konsertene, og serien har kostet Frogn kommune mye penger.

- Hvorfor skjer dette akkurat i år?

- Fordi forslaget endelig har fått politisk gjennomslag. Jeg har jobbet for dette i flere år, har alltid ment det har vært feil å ikke ta inngangspenger. Hvis Frogn går i bresjen for å tilby slike konserter gratis, undergraver vi musikalske kunstnere som er helt avhengig av inntekt fra konsertene sine. Vi betaler dem selvsagt det de skal ha, men private arrangører kan ikke gjøre det samme uten å ta inngangspenger, og da blir konkurransesituasjonen uheldig, sier Pål Mørk.

- Nå får kommunen dekket opp noe av utgiftene, sier kultursjefen.

Over en halv million

Han opplyser at det til sammen koster et sted mellom en halv million og 600.000 kroner å arrangere Sommerkonsertene og høstkonsert-serien  Ad Astra.

- Da er alle utgifter tatt med. Alt arbeidet gjøres av de ansatte på kulturkontoret, forteller han.

I 2017 er 300.000 i støtte av Kulturrådet for 2017.

- Billettinntektene i år vil selvsagt avhenge av hvor mange som kommer, sier Mørk, som ikke ønsker å tippe hvor mange som kommer. Han synes ikke det er overraskende om antallet besøkende kan komme til å gå noe ned, på grunn av inngangspenger, men tror tallet vil ta seg opp igjen.

- Antall besøkende varierer også med vær og vind på lørdags formiddager, sier Pål Mørk.

Drøbak kirke har plass til rundt 300 tilhørere og musikere som Arve Tellefsen, Solveig Kringlebotn med flere kan komme til å trekke fulle hus. Det gir en inntekt på 30.000 kroner.

Hva de forskjellige utøverne tar i honorar, varierer, og kultursjefen ønsker ikke å gå inn på det.

Slipper kø

- En stor fordel er at nå kan publikum på forhånd sikre seg billetter, uten å måtte "gamble" med å stå i lang kø for så kanskje bli avvist fordi det er fullt. I fjor måtte vi avvise folk på flere konserter, forteller kultursjefen og legger til at billetter til hele konsertserien ble lagt ut 1. mai. Restbilletter vil selges ved inngangen.

Store navn

Til årets sommerkonserter er altså operasanger, og drøbakboer, Solveig Kringlebotn, først ut. Ingrdi Andsnes akkompagnerer på klaver. 3. juni kommer Grieg Trio og deretter publikumsmagneten Arve Tellefsen, med Einar Steen Nøkleberg på klaver 10. juni.

- 17. juni, når byen syder av drøbakfestival-liv, kommer Magnolia jazzband, forteller kulturkonsulent Elisabeth Seljevold Fladmoe. Bandet løftet taket i Drøbak kirke også i fjor sommer.  Populær er også jazzpianist Tord Gustavsen, som kommer 24. juni. Juli måned innledes av barytonsangeren Ludvig Lindström, også han med tett tilknytning til Drøbak. 15. juli kommer fiolinist Tor Johan Bøen sammen med Håkon Austbø på klaver.

- Et scoop

- Deretter kan vi skilte med Per Arne Glorvigen, som sto høyt på ønskelisten vår i år, forteller Pål Mørk. - Glorvigen hadde en eneste ledig dato i 2017, og den klaffet for oss. En fantastisk musiker, virkelig et scoop, sier Mørk om trekkspillvirtuosen som blant annet byr på argentiske tangoer.

29. juli kommer pianisten Jie Zhang, 5. august Freida Fredrikke W. Wærvågen på cello og Ingrid Andsnes på klaver, 12. august kommer operasanger Mari Eriksmoen, akkompagnert av Jie Zhang. 19. august avrundes konsertserien med publikumsfavorittene og søskenparet Coucheron fra Nesodden. David Coucheron briljerer på fiolin og Julie Coucheron på klaver.

- Vi gleder oss. Vel møtt! sier Pål Mørk og Elisabeth Seljevold Fladmoe.