Tuva og teamet ble vinnere i Emax - nå skal hun til Silicon Valley

Vinnerteamet Emax 2015 (f.v.): Ida Maage Elstad fra Tyssedal, Daniel Feidal fra Tromsø, Simen Fossnes fra Sogndal og Tuva Smith fra Drøbak.

Vinnerteamet Emax 2015 (f.v.): Ida Maage Elstad fra Tyssedal, Daniel Feidal fra Tromsø, Simen Fossnes fra Sogndal og Tuva Smith fra Drøbak. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Jeg tror ikke det går helt opp for meg før jeg begynner og pakke og er på vei til flyplassen, sier Tuva Smith (19) fra Drøbak til Amta.

Teamet hennes med Daniel Feidal fra Tromsø, Ida Maage Elstad fra Tyssedal og Simen Fossnes fra Sogndal, nådde helt til topps i gründercampen Emax i Lillehammer, og får dermed tur til tech-hovedstaten Silicon Valley.

Silicon Valley i San Fransisco er en magnet for tech-gründerne. Her skal ungdommene la seg inspirere til å fortsette med entreprenørskap. De vil møte spennende gründermiljøer, bygge internasjonalt nettverk og bli kjent med Innovasjon Norges eget Innovation House.

Mange deltakere

– Det var 101 deltakere på Emax i år, alle med mange gode egenskaper, så det var helt fantastisk å vinne. Jeg føler meg privilegert som fikk muligheten til å delta, og som nå skal til Silicon Valley for å lære enda mer, sier drøbaksjenta.

Emax er et årlig tilbud for ungdom mellom 18 og 25 år som brenner for entreprenørskap og ledelse.

Etter uken i Lillehammer, med bagasjen full av ny kunnskap, inspirasjon, motivasjon og nyttige verktøy, er mange klare for å starte egen bedrift eller utvikle bedriften de er i gang med.

Teambuilding skal styrke samholdet før bedriftssimuleringen.

Teambuilding skal styrke samholdet før bedriftssimuleringen. Foto:

– Det er et utrolig bra konsept! Jeg syns det er flott at det investeres i ungdom og framtiden med et slikt konkret tiltak som har så stor suksessrate, sier Smith til Amta.

Mange lykkes

En fersk undersøkelse fra Innovasjon Norge viser at en av to deltagere fra Emax 2012-kullet har startet egen bedrift. Over 50 prosent har funnet med-gründer på Emax og fått større mål, drømmer og ambisjoner.

– Ungdommer som disse skaper det vi skal leve av. Det er fjerde året Innovasjon Norge arrangerer Emax i Lillehammer. Emax handler i stor grad om et simulatorspill. Deltakerne leder en bedrift i tre år, og må ta store avgjørelser som påvirker aksjekursen i bedriften. De blir utfordret på egne vurderinger og samarbeidsevner. Og til slutt står laget med høyest aksjekurs igjen, sier Bård Stranheim, direktør for Gründere og oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge, til NTB.

Smith tror nøkkelen til teamets suksess, ligger i et knallgodt samarbeid.

– Vi hadde aldri klart det uten hverandre. Jeg tror det vi gjorde riktig, var at vi utnyttet ressursene i teamet. I stedet for å prøve å banke gjennom sin egen ide, lot vi alle slippe til. Vi var veldig forskjellige alle fire, og det brukte vi på en konstruktiv måte. Egenskapene våre utfylte hverandre veldig godt. Etter hvert ble vi veldig effektive på å diskutere, så ta beslutninger. Det var kult å se hvordan team-samarbeidet ga så gode resultater, sier Smith.

Mange planer

Nå har hun en koffert med verktøy og kontakter som gir henne et godt grunnlag for å skape en bedrift.

– Det å være kreativ, tenke utenfor boksen, jobbe i team og skape noe konkret fra en ide syns jeg er veldig spennende! sier Smith.

– Blir Norges neste store bedrift i Drøbak?

– Vi får se. Nå tar jeg en ting av gangen. I september skal jeg en måned på interrail i Europa. Da vil jeg skrive blogg, lage videoer og litt sånt. Planen er å intervjue en fremmed hver dag. Så skal jeg til San Francisco, jobbe litt og deretter i militæret i januar, sier Smith.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.