To års fengsel og bot for Amundsen

Dom: Viggo Amundsen skulle kjøpe vann for å selge det til ørkenområder. Nå er han dømt for brudd på ligningsloven for ikke å ha oppgitt inntektene av aksjesalg i den forbindelse.Foto: Østlandets Blad

Dom: Viggo Amundsen skulle kjøpe vann for å selge det til ørkenområder. Nå er han dømt for brudd på ligningsloven for ikke å ha oppgitt inntektene av aksjesalg i den forbindelse.Foto: Østlandets Blad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

To års fengsel og 100 000 kroner i bot. Det ble resultatet for vanngründer og tidligere Frp-politiker Viggo Amundsens anke, skriver Østlandets Blad.

Anken til Borgarting lagmannsrett førte delvis fram. For vanngründeren fra Drøbak ble i Follo tingrett dømt til tre år og ti måneders fengsel, og 200 000 i bot, for ikke å ha oppgitt til sammen gevinster på 28 millioner kroner etter salg av aksjene gjennom selskapet World Water Ways. (WWW).

Les også: Ankesaken er berammet

Private konto

Historien med påstander om skatteunndragelser startet for mange år siden, da Amundsen på tidlig 2000-tallet stiftet gründerselskapet WWW. Forretningsideen var enkel: Hent drikkevann der det finnes, frakt det ut til ørkenområder og selg det der. Gjennom selskapet Nevis International Shipping Ltd. ble det lagt ut salg av WWW-aksjer for drøye 5,2 millioner kroner. Påtalemyndigheten mente at pengene for salget handlet på Amundsens private konto.
Over 600 aksjonærer skal ha investert i WWW og tapt alt, deriblant flere politikere, journalister og finansfolk i lokalmiljøet i Frogn. Amta har vært i kontakt med flere kilder som sier de har tapt mange hundre tusen.

Les også: Amundsen venter på svar

Motregning

Når det gjaldt tiltalen om å ha unnlatt å gi opplysninger om gevinsten på 3,525 865 kroner i 2008 for salg av egne aksjer i WWW, hadde Amundsen anført at aksjene han solgte ikke var hans egne. Men han hadde rett til å selge aksjene på vegne av selskapet Nevis, og til å motregne inntektene med fordringer han hadde. Resultat: Ingen gevinst som skulle oppgis til beskatning.
Men Borgarting lagmannsrett finner det helt usannsynlig at Amundsen skulle være berettiget til å selge aksjer i et slikt omfang.

Les også: Fengsel i tre år og ti måneder

To år i fengsel

Lagmannsretten har funnet det bevist at tiltalte har unnlatt å oppgi gevinster på kr 12 681 215 til beskatning. Det foreligger ikke opplysninger om fradragsposter som kan gi grunnlag for en nøyaktig beregning av hvilket beløp som er unndratt i skatt, men det maksimale beløp det kan være tale om, med en skattesats på 28 %, blir ca. kr 3 550 000, heter det i dommen. Retten deler seg når det gjelder straffutmålingen. Flertallet mener Amundsen skal ha en fengselsstraff på to år, mens en av meddommerne mener det riktige ville være åtte måneder mer.
Retten reduserer påtalemyndighetens påstand om bot til det halve, 100 000 kroner. Tiltalte er 70 år, pensjonist og personlig konkurs. Siden anken delvis har ført fram ilegges han heller ikke saksomkostninger, heter det i dommen fra Borgarting.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags