Arifur Rahman kom til Drøbak fra Bangladesh i 2010, mens palestineren Fadi Abou Hassan fra Syria har bodd her i ett år og tre måneder. Begge to er i byen gjennom avtalen mellom Frogn og ICORN (International Cities of Refuge Network) om Drøbak som friby for forfulgte avistegnere, som ble inngått i 2009.
– Jeg er i konstant fare så lenge jeg tegner, erkjenner Fadi Abou Hassan, som bruker satire som virkemiddel mot ekstremisme og terrorisme og for frihet.

En elv av blod

Arifur Rahmans strek handler mer og mer om ytringsfrihet og pressefrihet, sier han. I likhet med svært mange av verdens tegnere var han tidlig ute med å ty til pennen som respons på terroren i Paris forrige uke. Over en hel side i Akershus Amtstidende viste han sorgen gjennom en elv av blod, som bare renner og renner.
– Blodet stopper ikke, men renner helt til oss, forklarer Arifur, og forteller om dårlig nattesøvn i dagene etter angrepet på Charlie Hebdo.
Han tenker både på egen situasjon og på ofrene.
– Jeg tegner mer og mer, og vil vise at tegningen er sterkere enn våpen, sier han.

Vil tegne enda sterkere

Fadi Abou Hassan sier det som skjedde i Frankrike er et angrep på oss alle, og at han er veldig trist og veldig sint etter det som skjedde.
– Jeg vil fortsette å tegne satiriske tegninger, sterkere enn før. Tegning er hele livet for meg, sier han, og legger til at livet uten frihet er verdiløst.
–Jeg har allerede betalt en høy pris for mine tegninger.

Fengslet og torturert

Både Arifur og Fadi har vært fengslet og torturert før de kom seg ut av sine respektive hjemland og i sikkerhet. Arifur tegnet en katt ved navn Mohammed, og det kostet ham et halvt år i fengsel. Fengselslivet var tøft:
– Flere ganger ble jeg forsøkt drept. Det var også noen som kastet bæsj i ansiktet på meg.
Arifur legger ikke skjul på at han tror tegnere vil bli enda mer forsiktige med å tegne religionskritisk etter det som har skjedd. Også avistegnere blir redde når livet deres er i fare.
Fadi føler at han kan tegne fritt så lenge han er i Norge.
– Mitt nye land og samfunn støtter meg og mitt kunstneriske liv, sier han, og legger til:
– Gjennom vårt yrke slåss vi for frihet og menneskerettigheter, og mot diktaturer.

Utstilling på gang

Til Avistegnernes hus strømmer visuelle reaksjoner på terroren fra norske avistegnere inn, og kurator Vigdis Wolden er i full gang med å klargjøre for utstilling. Fadi og Arifur er representert med et par motiver hver.
– Hovedfokus i mine tegninger vil være frihet. Frihet for tanker og frihet for uttrykk, sier Fadi.