De er allerede på plass. Det er ennå en time og vel så det til bøssebærerne ringer på dørene under årets store TV-aksjon i helgen. Mellom utstillingsvegger i Avistegnernes Hus i Drøbak sorteres, telles, skrives og pakkes det.

– Sånn er det hvert år, sier Gunnar Norum i Drøbak Rotary og utdyper:

– Det er alltid en del bøssebærere som trekker seg i løpet av de siste dagene, av ulike grunner, og sikkert gode grunner. Det går greit det, vi har uansett mange nok som går. 140 bærere totalt, på rundt 50 roder, nevner han.

Les mer: Drøbak skole fikk inn en femtedel mer til tv-aksjonen

Tid for korrigering

Med fravær av bøssebærere følger korrigering for Norum og Stein Sæthre, også han i Rotary.

– Da må posene med bøsser og materiell som leveres ut til rodelederne pakkes om. Lister må endres og nye ID-klistremerker må på plass og med til bæreren. Det ble en del endringer i år, så en rekke poser må åpnes på nytt. Men det hører med og går helt fint å ordne opp i, forklarer Norum.

Les mer: Næringsdrivende nesoddinger ringte inn 70.527 kroner til Regnskogfondet

Lister og regnskog

Cecilie Wæringsaasen og Dagny Elisabeth Kinge sjekker at de har det de trenger. Listene ligger klare på bordet ved inngangsdøren og selv sitter de på den andre siden.

– Vi skal stå for utdelingen av materiell til alle rodelederne. Ettersom de kommer inn og henter posene sine, krysser vi dem av i listene, fortelle Kinge.

– Hva tenker dere om TV-aksjonens formål i år?

– Jeg tenker at det er et veldig viktig formål. Videre er det litt uvant også. Det føles ikke som at støtten går så direkte til mennesker. Ikke så direkte som ellers. Men selvfølgelig er regnskogen av stor langsiktig betydning for hele verden. Jeg er likevel litt spent på givergleden hos folk, sier Kinge.

Listekollegaen rett ved siden av henne sier seg enig i at TV-aksjonens formål er viktig.

– Dette truer jo alle menneskene som bor i Regnskogen. Jeg leste også at over 50 prosent av jordens dyrearter lever i regnskogen. Det er klart dette er et viktig formål. Også for klimaet vårt, sier Wæringsaasen.

Les mer: Gaute klar for massiv dugnad under TV-aksjonen 

Erfarne i aksjon

Drøbak Rotary har stått for gjennomføringen av TV-aksjonen i Frogn i 41 år. I fjor hadde de jubileum. Erfaringen ligger tjukt utenpå og er tydelig i hendene som noterer, flytter, knyter og sorterer.

På spørsmål fra listedamene om når rodelederne kommer, svarer Norum:

– Vi ber dem være her 20 minutter før. Er vi ferdige med korrigeringen før det, kan det hende vi slipper dem inn litt tidligere.

Han smiler.

– For da tripper de ivrig utenfor?

– Ja, svarer han.

Bak en fargerik skillevegg rasler Arne Larsen i bøsseposer. Her ligger alt i nummerert rekkefølge. Det kan se noe kaotisk ut , men Rotary-mannen ved tydelig hva han driver med.

– Jeg har vel vært med i 10 år nå, forteller Larsen.

– Hva tenker du om turværet. Det må da bli en strålende bøssetur?

– Det hadde vært enda bedre med regn, mener Larsen og smiler lurt.

–Da sitter folk inne når det ringer på.