DRØBAK: Høsten er høysesong for norsk frukt. Nettopp dette har elevene ved 9. trinn på Seiersten ungdomsskole utnyttet til det fulle. Av deilige frukter og bær lagde de denne uken de lekreste fristelser.

Elevene tryllet fram alt fra juice, eplechutney til syltetøy. Niendeklassingene hermetiserte også pærer og lagde saft av deilige aroniabær.

– Vi hadde en aktiv økt med bratt læringskurve. Fra selvlaget juice til pærehermetikk og eplegelé. Moro og fin måte å bruke frukt rundt omkring i Drøbak. Takk til alle som har bidratt med epler og pærer, sier lærer Hanne Linkjendal ved Seiersten ungdomsskole.

Servere på Ullerud

– Bakgrunnen for epleprosjektet er at vi velger å vektlegge epler som en ressurs som både er i nærmiljøet og som det er mange muligheter å bruke til noe. Den er kortreist og bærekraftig, begreper elevene skal ha et forhold til. Kunnskapsløftet vektlegger både dette og at vi underviser i gamle metoder og tillagingsmåter, så hermetikk, gelé, saft hjemmelaget syltetøy er fine produkter, sier Linkjendal.

Foreløpig har dette kun vært et prosjekt for 9. trinn, hun håper et slikt forprosjekt kan videreutvikles til å gjelde flere elever og gjerne involvere andre grupper i nærmiljøet, for eksempel eldre eller barn.

– Tenk så fint om vi kunne servert noe av dette på Ullerud. Kanskje vi kunne fått noen fortellinger fra gamle dager tilbake?

Spare til julemiddagen

Elevene fikk smake på noen av godsakene de tryllet fram på skolen denne uken. Men noe blir også spart.

– Enn så lenge blir produktene enten spist den dagen vi lager det, slik som eplekake, eller så blir de spart til julemiddagen vi har i desember. Fint med hjemmelaget saft til julematen og «tilslørte bondepiker» til dessert, sier Linkjendal. 

Se liten bildeserie her:

Bildeserie

Epler og pærer på Seiersten