Å lage ripssaft er gjort på en ettermiddag. En ti-liters bøtte fylles kjapt om du løfter greinene og bruker bærplukker (få barna til å hjelpe til!). Om det følger med litt blader og stilker betyr ingenting, for alt skal kokes og siles.

I hagen på Sogsti i Drøbak gjorde vi følgende:

1. Plukk en bøtte rips med bærplukker. Fjern evt store blader og rusk.

 

2. Til en stor bøtte rips brukte vi to store kjeler med fire liter vann i hver. (Vannmengden er ikke veldig viktig, saften i flasken tynnes uansett ut med kaldt vann når den skal drikkes - da justerer man mengden etter behov.)

 

3. La vann med rips (og stilker/småblader) koke i 15 min.

Nå begynner silingen. Vi benyttet en enkelt "saftklede" på plaststativ, kjøpt i jernvarehandel. Stativet settes på en stor bakebolle. Bruk en øse for å sile alt som er kokt opp i kjelen. La det renne godt av gjennom kledet. (dytt litt med øsen så går det fortere).  Tøm kledet for rester av bær etter hvert som det blir litt tungt.

 

4. Når alt er silt, helles saften i en stor ren kjele. Kok opp - og ha i sukker. Vi brukte en halv kilo sukker per to liter saft (halvparten av det som sto i oppskriften!) - og det holdt fint etter vår smak. Noen steviadråper kan has i for justering. Smak til - men la saften beholde syrligheten uten å være sur. Fjern skum på toppen med en skje.

5. Legg rene glassflasker i glovarmt vann i vaskekummen slik at de er varme når du heller i den (fremdeles) varme saften.

 

Vi fikk åtte flasker saft av en drøy bøtte med rips. 

 

Vask kledet du har brukt som sil på 60 grader i vaskemaskin- og heng det på stativet så det tørker og er klart til en ny ripssesong neste år. Vel bekomme!

LES OGSÅ: