Gjestehavna i Drøbak er en skandale for hele Frogn kommune. Den er en avskyelig betongkloss ispedd en stripe med kunstgress og som skaper angst hos båtfolket.

I fire dager har jeg som gjestemedarbeider i Akershus Amstidene drukket min morgenkaffe i Storgata 42. Uten noen lokalkjennskap trodde jeg først at det hvite industrielle bygget var et lite foredlingsanlegg der litauere sløyet fisk og håndterte sjøkreps. Men så endte jeg opp på Røgeriet og havnet midt i en oppkavet debatt om Drøbak Gjestehavn og skjønte jo da brått at industribygget var et forsøk på en restaurant og at det som var bakenfor den 100-meter steinmoloen var reservert båtturister.

Stappfull av uhygge

Jeg vet hva en brukbar gjestehavn er, både som båtmann og haldenser. Jeg tok min første snekketur til Smögen for 34 år siden og allerede den gangen lå gjestehavnperlene på rekke og rad langs svenskekysten. Og jeg ble forelsket i både Grebbestad og Fjällbacka, bare på grunn av gjestehavnene. For en gjestfrihet, velkomst og service svenskene leverte. Hva har så Halden med dette å gjøre? Jo under Fredriksten Festning duver en havn som er kåret til Norges beste så mange ganger at jeg har kommet helt ut av tellingen. Halden Gjestehavn er et sted ingen egentlig vil dra fra og er som en magnet for økt velstand og glede for alle haldensere.

I Drøbak er det omvendt. Selv i 30 varmegrader oppleves gjestehavna som en fryseboks stappfull av uhygge, uvennlighet og mistrivsel. Den kårer jeg lett til Norges verste gjestehavn, fordi den er stygg og den er ekkel og fæl med sine malplasserte blomsterkasser og kunstgress. Den er grå betong og et ødeland som skaper grøss og gru langt ut over fjorden. Den har rett og slett ingenting å gjøre i Drøbak. Den må rives.

Turistdødare

Men det er verre enn som så. Altfor mange båtturister har gitt sine vitnesbyrd om at som havn er den også helt ubrukelig. Folk som forviller seg inn i gjestehavna med sine kostbare båter sover rett og slett ikke godt om natten, selv om kommunen så «hyggelig» formulerer følgende på et stort skilt: – Det skal være nattero kl. 23:00! Nei, det som tar nattesøvnen fra folk er at gjestehavna ligger utsatt til for blåst og hekkbølger. Båter blir rett og slett ødelagt. Det sier seg selv at slike oppfatninger blant folk flest fører til en irritasjon som rammer hele det fantastiske Drøbak. Det hjelper ikke at røgemester Kim serverer bedre ålesmørbrød enn samtlige kroer i hele Danmark.

Så jeg spør igjen, kan noen jevne turistdødaren med fjorden før Drøbak for alltid blir et sted alle bare seiler forbi og snakker stygt om når de tøffer opp og ned Drøbaksundet?

Ble du nysgjerrig på gjestehavna? Her er noen saker om stedet:

Reaksjoner mot havnestenging i Drøbak

– Trist at gjestehavna ikke er åpen i påsken

Halmøy krever avklaring om ryktene rundt Sjøstjerna 

Leiekontrakten med Sjøstjernen blir ikke tatt opp av Høyre 

Kommunen: Vi prøvde etter beste evne å få markedspris for Sjøstjernen