NESODDEN: – Hundene er funnet, forteller matfar Kjetil Johnsen over telefon.

– Hurra, roper matmor Stella Kyed Johnsen.

De var begge strålende fornøyd, og lover å komme tilbake til Amta med flere kommentarer når de får tid. Hundene ble funnet ved Høybråteveien øst for Fjellstrand.

– Hundene er funnet i god behold. Tusen hjertelig takk for all hjelp. Vi er lykkelige og dypt rørt av innsatsen, skriver Stella Kyed Johnsen i Facebookgruppen Nesodden Hunder.

Rett før klokken 16.00 har matmor og -far og de to hundene kommet seg i hus.

- De var begge to veldig sultne og kalde, men virker ellers i god form. Nå ligger de under hvert sitt pledd for å få igjen varmen, så skal vi følge med dem utover kvelden for å se om de trenger tilsyn av veterinær. Foreløpig virker de friske og raske, og ganske fulle av adrenalin, forteller Kjetil Johnsen.

Hørte jamring

Videre forteller han at hundene hadde surret seg fast i en trestubbe, og at de har vært sammen i natt, men at den ene hunden har klart å slite seg ut av selen i løpet av dagen i dag.

– Det var en dame som ringte og sa at hun sto og holdt en svart cocker spaniel på baksiden av Høybråten. Hun hadde vært og gått en lang runde og lett. Da vi kom dit, hoppet kona mi ut av bilen i fart og ropte etter hunden.

Den samme damen som fant hunden hadde hørt hundejamring fra et annet sted i nærheten, og sammen med Johnsen gikk hun i den retningen de mente de hørte lyden fra.

- Da gikk vi i veldig ulendt terreng, sklei ned noen stup og klatret opp andre stup. Etter cirka 20 minutter, fant vi den andre hunden også, forteller Johnsen.


Trodde ikke det skulle gå bra

I løpet av det knappe døgnet hundene var savnet, har det vært mange tanker. Håpet har vært der, men også frykten for hvordan det kunne gå med de firbeinte familiemedlemmene:

– Det har vært mange perioder i går kveld, i natt og i dag hvor jeg har tenkt at dette ikke skulle gå bra. Men det har vært støttende og rørende å se den utrolig hjelpen vi har fått. Alt fra venner som har vært ute og lett, til folk vi ikke kjenner som har vært ute og lett, eller sendt melding og spurt om de kan hjelpe. Nå skal vi bruke helgen på å hvile, både hundene og vi i familien. Det har ikke blitt så mye søvn på hverken oss, hundene eller barna, avslutter Johnsen.

Leteaksjon

Det var i forbindelse med en skogstur ved Svestad gård på Nesodden torsdag ettermiddag at de to hundene, Kokos og Loco, forsvant fra bilen.

– Vi skulle bare ut i skogen og gå en tur da begge hundene, som hadde på seg langline, stakk ut av bilen. Jeg frykter de har skilt lag og at de sitter fast på hvert sitt sted. Det har vært forferdelig kaldt i natt, og de er ikke polarhunder, så jeg aner ikke hvor lenge de kan klare seg ute nå, fortalte Kjetil Johnsen som fryktet det verste.

Dette har skapt et stort engasjement, der både privatpersoner og brannvesenet har stilt opp i leteaksjonen. Brannvesenet stilte med varmesøkende droner.

– Jeg har jobbet her i 14 år og kan ikke si jeg har opplevd at vi har vært med på å søke etter hunder før, fortalte Atle Rønning fra Øst 110-sentral. De avsluttet søket sitt klokken 23:50 torsdag kveld.

Saken oppdateres.