Herman Tomasgaard tok bronse i forrige OL og har som målsetting å minst kopiere den bragden. Utfordringen er at hver nasjon kun har en plass i hver seilklasse i OL, og bronsevinneren presses nå voldsomt av lillebror Uffe som har gjort det skarpt i de internasjonale regattaene han har deltatt i.

Tøff kamp

Da Amta snakket med Herman Tomasgaard for et par uker siden sa han følgende om situasjonen:

– Tar Uffe OL-plassen fra meg så er det slutt på alle gode råd, spøkte han før han fortsatte:

– Jeg regner med at det går greit å sikre Norge en OL-plass i klassen. Det kan bli langt tøffere å få plassen selv når OL-uttaket skal gjøres. Uffe har nemlig gjort det veldig bra den siste tiden og kvalifisert seg til gullfinalene i de siste internasjonale regattaene. Skulle Uffe snyte meg for OL-plassen så er trøsten at det i hvert fall blir i familien.

Kjemper i toppen

Mens Herman har konkurransefri denne uka så er Uffe på plass i Almere i Nederland hvor det er verdenscup. Her bekrefter han sitt høye nivå. Yngstemann Tomasgaard har fått en god start på regattaen. Blant de 56 deltakerne i klassen ligger Drøbak-seileren som nummer åtte etter første dag. Han avsluttet første regattadag med en fjerdeplass.

Regattaen avsluttes søndag.

Tatt ut til VM

For et par dager siden offentliggjorde Norges Seilforening også uttaket av seilere til VM som går i Haag i Nederland fra 10. til 20. august. Der kan hver nasjon stille med flere seilere i hver klasse, noe som betyr at både Herman og Uffe Tomasgaard skal representere Norge.

I dette mesterskapet skal også de første nasjonsplassene til VM deles ut. Både Herman, som seiler for KNS, og Uffe som seiler for moderklubben Drøbaksund Seilforening, bør ha gode muligheter til å sikre Norge den ene plassen i klassen.

– De 16 beste nasjonene i årets og neste års VM kommer til OL. Med tanke på at mange nasjoner vil ha flere båter i toppen så betyr det at en plass blant de 25–30 beste vil holde til å sikre Norge OL-plass. Jeg regner med at det vil være en grei oppgave, forklarte Herman Tomasgaard til Amta nylig.