På torget var det mange som fikk med seg «Ja, vi elsker» sunget av Drøbak Mannskor og flaggheisingen av speiderne i Frogn. Det ble også anledning til en appell og blomsternedleggelse ved bysten av Christian Magnus Falsen fra Kjell Engebretsen. Deretter beveget det etter hvert lange toget et par hundre meter fra torget og til badeparken. Der var det flere som ventet.

Snakket om krigen

Cesilie Tanderø og kommandant Per Egil Grimstad snakket begge om krigen i Ukraina i sine taler. Tanderø innledet blant annet med å si.

– Enda en gang har vi stått opp til en ny dag i et fritt og fredelig land. Vi har demokratiske valg og stor grad av åpenhet. Vi kan skape og lære, vi har frie medier og muligheter til det meste! Hver dag, sa hun og fortsatte:

– Det er på grunn av dette at vi vifter med flagget i dag og roper hurra. Kanskje ekstra høyt i år, etter to år uten felles 17. mai-feiring på grunn av pandemien.

Så kom hun til et mer alvorlig tema:

– Og ekstra høyt også fordi vi i dag kan vise at vi bor i et land som tror på dialog og konfliktløsning med fredelige midler. Vi tar avstand fra krig. Vi tar avstand fra å angripe et annet land og bombe det sønder og sammen. Vi viser i dag at noe annet er mulig.

– Ukrainas president Zelenski har sagt til vårt storting, og dermed til alle nordmenn, at han ønsker seg for Ukraina at de en dag kan få feire slik vi feirer vår 17. mai. Med barnetog og glade mennesker som ønsker å være med på å bygge landet til det beste for alle.

– Det blir en lang vei å gå, mente Tanderø.

Forståelse

Grimstad holdt sin tale noen minutter senere. Også han nevnte krigen i Ukraina og kommandanten påpekte der at mange nok var overrasket over at Ukraina har stått imot Russland angrip så langt.

I talen til Tanderø understreket hun også viktigheten av hvordan vi tar imot folk fra både Ukraina og Russland.

– La oss møte ukrainere på flukt, med vennlighet og omsorg. La oss med åpenhet møte de som ufrivillig er en del av dagens kriger og som er tvunget til å starte livene sine på nytt utenfor landet sitt.

Så fortsatte hun:

– Vi skal ta imot menneskene fra andre land og fra byer og grender i Norge som velger å bosette seg her – slik vi selv har valgt å gjøre.

– La oss også huske på at russere vi møter her i vårt land sannsynligvis vil akkurat det samme som oss: leve i fredelig sameksistens. La oss møte dem med en forståelse av at den brutale, urettferdige og krenkende krigen som deres leder har satt i gang i Europa ikke er deres krig.

Samlet inn penger

I talen fortalte hun også om planene til Frogn Historielag.

– De har samlet halvparten av midlene som skal til for å gi også Martha Zachariasdatter en byste i byen vår. Nå spørs det bare hva politikere og private kan få til for å realisere prosjektet.

SE VÅRE BILDESERIER FRA 17. MAI:

Bildeserie

BILDESERIE: Fin markering i badeparken – mange møtte opp

Bildeserie

BILDESERIE: Disse fikk med seg 17. mai-starten på torget

Bildeserie

BILDESERIE: Disse var med i barnetoget – se bilder fra Ullerud

Bildeserie

BILDESERIE: Her er bilder fra 17. mai på Dal

Bildeserie

BILDESERIE: Camilla, Mira og Odafeiret 17. mai på stylter i finværet – se mange bilder fra Heer

Bildeserie

BILDESERIE: Stor feiring på Folkvang på 17.mai

Bildeserie

BILDESERIE: God stemning da Dyrløkkeåsen skole feiret 17.mai - se bildene her