FROGN: Nasjonaldagen nærmer seg og flere av oss har antrekket klart. Bunad, festdrakt, fantasistakk, pentøy, sko og tilbehør behøver å ses over. Vi får høre at det er stor pågang med å justere bunaden i år og det sier vel sitt.

– Ja, her er det helt Texas og veldig mye å gjøre, sier Stian hos Bunadsrosen.

Daglig leder Kirsten Færgestad var opptatt med kunde og var dessverre ikke tilgjengelig for en kommentar da Amta tok kontakt.
Lise Hermansen hos Lises Systue sto med en kunde og hadde hendene fulle da Amta ringte henne, og bekreftet også at det var veldig hektisk nå og siste innspurt til 17. mai.

Tips før bruk

1. Gå over bunaden.
Se over bunaden. Press gjerne på eventuelle merker som har kommet etter at den ble hengt vekk.

2. Stryke skjorter og skjerf

Bomullsskjorter
Dynk skjorten godt, strekk den og rull den tett sammen så fukten fordeles. La den ligge sammenrullet i plastpose minst én time, men gjerne over natten, og stryk den med ikke altfor varmt jern. Middels temperatur er nok. Setter du jernet på maks kan skjorten lett bli brun/gul. Prøv å unngå brett på ermene, skjortene skal ha runde og fine ermer. Heng skjorten opp så den blir helt tørr før bruk.

Silkeskjorter
Skjorten strykes på vrangen med middels varmt jern.

Silkeskjerf
Glattes over med et middels varmt strykejern.

3. Puss sølvet
Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over sølvet! Husk spesielt på knappene og beltespennen til bunaden. Bruk en pusseklut som er beregnet på sølvpuss (fås i gullsmedforretning). Da beholder man glansen i sølvet, og jobben er gjort på noen minutter.

Ikke bruk pulver eller flytende pussemiddel som lett kan smitte over på tekstilene. Ønsker du litt hjelp når du pusser sølvknappene med kluten, kan du legge en plate med hakk i som du skrur under knappen for å dekke stoffet.

4. Puss/børst sko
Skoen kan settes inn med impregneringsspray for bekledning. Da skoen har en farget lærsåle, vil fargen med tid slites av. Det anbefales eventuelt å sette sålen inn med fett for impregnering. Etter flere års bruk er det lurt å bytte helsåle hos skomaker.

Rett etter bruk

1. Behandling og renhold av bunaden

Lufting
Heng bunaden til lufting etter bruk og se over den. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.
Noen tørre flekker kan bare gnis litt og børstes bort. For lo er en klesbørste praktisk.

Flekker
Det er alltid lettere å ta av flekker når de er nye og man vet hva flekken er. Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker. Damping med en klut/klede vridd opp i salmiakkvann kan også anbefales.

Sittemerker
For å fjerne sittemerker, rynker eller knær, anbefaler vi at man går over bunaden og damper/presser den.

Ikke nødvendig å rense naturmaterialer
Naturmaterialene brukt i bunaden klarer seg vel å merke lenge uten rensing. Ull er selvrensende og har også antibakterielle egenskaper. Skal du rense drakten bør du bruke et renseri som har kompetanse på slik rensing.

2. Behandling og renhold av skjorter

Linskjorter
Generelt bør linskjorter vaskes for hånd. De krever skånsom behandling, riktig temperatur (maks 60 grader) og et nøytralt vaskemiddel. Sitronsåpe anbefales til å gni på gule flekker og deretter Sitronvask eller Såpespon til selve vaskingen i vaskebaljen. I tillegg er det viktig å være raus med skylling. La den tørke flatt på et klede.

Bomullsskjorter
Vask skjorten rett etter bruk, men vent med å stryke skjorten til neste gang du skal bruke den, ellers kan stoffet gulne.

Bomullsskjorter tåler vanlig hvitvask, men det er lurt å unngå sentrifugering.

Heng skjorten dryppvåt og strekk den godt, da blir den lettere å stryke senere. Gulnede bomullsskjorter legges i bløt i forkant av vasking med såpe noen timer med for eksempel OMO eller Blenda hvitvask. Vaskes deretter som over. Heng gjerne skjorten til tørk ute i solen, være seg vinter eller sommer.

Silkeskjorter
Silkeskjortene må renses. Behovet for å rense den vil avhenge av person. Gå over skjorten etter bruk. Trenger den ikke en rens, så heng den til lufting før den henges vekk.

Oppbevaring

Bunadspose
La bunaden henge fritt i en stoffpose av naturfiber når den ikke er i bruk. Dette for at den ikke skal krølle seg i nederkant, og for å beskytte mot lys, støv og møll.

Om du ikke har en egen bunadspose, kan du godt bruke et utvasket dynetrekk som pose. Oppbevar aldri bunaden din i en plastpose eller materiale som ikke puster. Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner.

Bunaden kan godt henge i et vanlig klesskap, men den bør likevel henge i en pose for beskyttelse.

Skjorter og silkeskjerf
Skjorter og silkeskjerf bør ligge flatt i stoffpose av naturfiber, gjerne et gammelt putetrekk.

Sølv
Oppbevar alltid sølvet i en tett plastpose, mørkt og tørt. Når luften ikke slipper til, oksiderer ikke sølvet så fort.

Press og damping

Dette gjøres best ved hjelp av et middels varmt til varmt strykejern og et godt fuktet klede. Kledet bør helst være i godt brukt lin eller bomull fordi det ikke avsetter lo. Kledet skal være fuktig, men ikke vått.

Skjorter av lin og bomull
Fukt skjorten lett, legg den sammen og putt den i en ren plastpose. La den ligge et par timer. Da har skjorten fått en jevn fuktighet som gjør at den blir lettere å stryke. Når du stryker inn mot piperynker, strekk litt i stoffet for å komme til inn mot rynkene.
Stryk bunadsskjorta på vranga. Når det kommer til varme på strykejernet, er det viktig å stille den etter stoffet på bunadsskjorta.
Lin tåler mye varme, mens bomull tåler mindre.

Bunaden
Man bør ikke bruke strykejernet direkte på bunaden. Da blir stoffet lett blankt. Bruk strykejernet uten damp, slik at kledet strykes tørt, det vil si at all fuktigheten i kledet har gått gjennom til stakkestoffet.

Fortsett å press en stund, til bunaden får absorbert fuktigheten, og blir glatt.

All behandling vil påvirke overflaten. Det anbefales derfor å presse bunaden opp fra vrangsiden. Hele bunaden skal behandles likt.
Ulik press eller ulik mengde fuktighet vil gi ulik glans. Fløyelskantene kan børstes opp, bruk gjerne damp når dette gjøres, og børst mothårs.

Forkleet
Forkleet kan med fordel strykes opp fra bakside. Bruk middels varme på jernet. Hvis foldene må strykes opp, ikke stryk foldene ned lenger enn 10 cm fra linningen- lag en myk overgang og behold selve skjørtet i forkleet glatt.