NAVN: Ola Jetlund

ALDER: 48

BOSTED: Solbergskogen på Nesodden

YRKE: Førsteamanuensis i elektronikk ved OsloMet

– Du sto nylig frem i media som én av de mange som bor i fritidsbolig, men som ikke får strømstøtte. Hvorfor gjorde du det?

– Jeg ble forespurt av varaordfører Eivind Hoff-Elimari (MDG) om jeg ville stille i VG. Da gikk jeg noen runder med meg selv, og landet på at noen måtte jo gjøre det, og denne gangen kunne det være meg.

– Var du nervøs, gitt at det egentlig ikke er lov å bo på "hytta"?

– Hvorvidt det er ulovlig mener jeg kan diskuteres. Det er noe med hva som er vanlig praksis og akseptert i kommunen, og hvorvidt kommunen overholder forvaltningsloven overfor sine innbyggere. Det er alltid en risiko for å bli "tatt" for dette, men det er såpass vanlig på Nesodden at jeg ikke så på det som en risiko. Det hjalp også at Hoff-Elimari i VG-saken lovet at ingen skal komme for å kaste meg og familien ut.

– Onsdag demonstrerte du og flere i Oslo. Hvordan synes du det gikk?

– Vi demonstrerte for å få svar på et brev vi har sendt olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Vi fikk ikke noe svar fra ham, men fikk avtalt et møte med statssekretæren førstkommende torsdag. Det er et godt skritt videre for å gå en løsning på problemet.

– Hvilke forhåpninger har du for at «hytte-holdninger» også kan få strømstøtte?

– Det er ingenting i loven om strømstøtte som hindrer det. Snarere tvert imot, da den nevner husholdninger, og har ingenting med helårs- eller fritidsboliger å gjøre. Når regjeringen nå har klart å surre seg inn i et juridisk problem, så hjelper vi dem ut av det og fremmer løsningen som Nesodden-politikerne har lagt frem. Det innebærer at de som var folkeregistrert i fritidsbolig før loven om strømstøtte ble vedtatt, skal bli innlemmet i ordningen.

– Hva spiser du helst til middag?

– Det går mye i pizza og annen italiensk mat. Særlig lasagne er populært.

– Hva er noe ikke alle vet om deg?

– At hovedinteressen min er tømmerhogst. Jeg tar det hele veien ved at jeg feller trær, lager materiale, tørker det, og bruker det for eksempel til møbelsnekring. Noen små trebiler har det også blitt!

– Hvis du er Amta-redaktør for én dag, hva retter du søkelyset mot?

– Å få mer informasjon fra kommunene. De er ikke så veldig flinke til å legge ut på sine hjemmesider hva de jobber med.

– Hvis du får 100.000 kroner til et lokalt formål – hva ville du brukt pengene på?

– Mange innbyggere på Nesodden er opptatt av natur. Men dessverre er det ikke like enkelt for alle, for eksempel rullestolbrukere, å bruke stiene som er på halvøya. Jeg ville tilrettelagt enda mer for å sikre universell utforming, slik at flere kommer seg ut i skogen.

– Hvem fortjener en rose?

– Varaordfører Hoff-Elimari for den innsatsen han har gjort for strømstøtte-saken så langt.