Drøbak: Årets opera på Oscarsborg Festning nærmer seg, og i år er det «Otello» som settes opp i borggården.

Forestillingen, som har premiere tirsdag 9. august og spilles til sammen syv ganger. Operaen synges på italiensk, men med norske oversettelser på skjermer for publikum til å se. Otello er en dramatisk opera i fire akter av komponist Giuseppe Verdi og librettist Arrigo Boito etter Shakespeares skuespill av samme navn.

– Dette er et av operalitteraturens flotteste verk med majestetisk, hjerteskjærende innhold og med nydelig musikk. Akkurat slik en opera skal være, sier operasjef Anne Felberg.

Sjeldent spilt i Norge

Forestillingen er sjeldent spilt i Norge da den krever en stor produksjon.

– Otello er en opera som krever en stor scene, store operastemmer, stort kor og et stort orkester. 154 medvirkende til sammen for å være eksakt, sier operasjefen.

– OscarsborgOperaen har arenaen og tilgangen på flotte kunstnere og en tradisjon for å ikke skygge unna store utfordringer. Operaen i Bjørvika har ennå ikke servert Otello, men det kommer nok, fortsetter Felberg.

Forestilling uten mikrofoner

På grunn av den gode akustikken i borggården er det ikke nødvendig å bruke noen form for lydforsterkninger verken på solister, kor eller orkester.

– Akustikken er med på å skape en helt enestående lyd som er både direkte og nær. Man får nærmest opplevelsen rett i fanget. Eller «intravenøst» om du vil, sier Felberg

– Oscarsborg Festning med sin historiske atmosfære, og det faktum at man befinner seg under åpen himmel, skaper en helt spesiell arena for opera. Unik i Norge og resten av Nord Europa, legger hun til.

Håper på fullsatt sal

Tidligere år har operaen solgt mellom 8 000 og 11 000 billetter på 7 forestillinger. Under pandemien var det bare tillatt med halv sal og da solgte operaen i underkant av 5 000 billetter. Nå gleder Felberg seg til å forhåpentligvis ønske en fullsatt sal velkommen til årets operaeventyr.

– Vi merker på forhåndssalget at folk er litt forsiktige etter pandemien, men vi har tross alt solgt 3500 billetter allerede, sier hun.

En operabillett koster like under 800 kroner som inkluderer en båtbillett fra Drøbak og til festningen. OscarsborgOperaen setter også opp egen båt fra både Oslo og Sandvika og man kan legge til kai med egen båt i Oscarsborg Gjestehavn.

Bildeserie

BILDESERIE: Se hvem som tok turen til Drøbak og Nesodden

Åpne prøver

Felberg forteller at sangerne har hatt øvelser gjennom året, regien er planlagt og scenografien er tegnet. Kostymene ble kjørt over til borgen i dag.

Mandag 11 juli starter byggingen av scenen og uken etter kommer de første sangerne for å starte regiprøvene. Disse prøvene vil være åpne for hvem som helst til å komme og se på.

– Jeg vil sterkt anbefale å ta en tur over i prøveperioden for å se hvordan en opera blir til. Å høre på musikken, lære om historien og snuse på atmosfæren, sier Felberg

– Og når «teppet» går opp på premièren 9 august, kan publikum forvente seg en kraftig og nydelig gåsehudopplevelse, lover operasjefen.