(Østlandets Blad) Klokken 14:00 onsdag har statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen og reiser.

Importsmitte

Under tirsdagens pressekonferanse gikk helse- og omsorgsminister Bent Høie at dersom smitten øker mye, vil landet måtte bli stengt ned på nytt.

– Med tanke på ukestallene er vi på nivå med slutten av april og begynnelsen av mai. Det har også vært en økning i antall registrerte utbrudd. Disse er knyttet til importsmitte, og sosiale sammenkomster. Det forklarer en del av stigningen i smittetallene, og vi ser det særlig hos unge voksne, sa avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold.

I Ås kommune har man valgt å teste ansatte ved institusjoner og virksomheter etter utenlandsreise til «grønne» land, noe som har høstet både kritikk og bifall. Blant dem som etterlyser mer systematisk testing av folk som har vært utenlands, er stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap). Tirsdag ble det kjent at en person fra Ås testet positivt etter besøk til et «grønt» land.

Vil ha stenging

Fra 25. juli kunne folk igjen reise over grensen til Värmland, noe som har ført til at folk har valfartet inn i Sverige for å handle. Ordfører Saxe Fröshaug i Indre Østfold kommune, som har vært sterkt rammet av økende koronatall den siste uke, tar til orde for nedstenging av grensen igjen.

– Grensa til Sverige blir stengt igjen med det aller første. Alt annet enn stengning til Värmland vil være oppsiktsvekkende, sier Frøshaug til Dagbladet.