Gå til sidens hovedinnhold

Ferdig med jetsetlivet

Artikkelen er over 6 år gammel

- Vi skal ikke kimse av A4-livet. Det er ingen selvfølge å fikse det. Det har jeg sett mange eksempler på, sier supermodellen fra Nesodden, Anette Stai (53).

HUN STARTET DAGEN i skogen med schæferen Cleo. Tok seg i å nyte frisk luft, snøtunge grantrær og lystig fuglekvitter.
I snøføyk bar det av gårde til Drøbak, og innenfor døren i interiørbutikken Lyst serveres Anette Stai og makker Anne Nybø en varm kopp kaffe, ifølge en lattermild innehaver fra Drøbaks dyreste kaffemaskin.
– Drøbak ja. For meg er Drøbak lik håndballkamper. Vi fikk mye dunk her, ler Anette som etter sigende var en fryktet høyreback på Nesoddens j-16. 


Familien Stai satt dessuten titt og stadig på Lehmannsbrygga og ventet på fergen til Hurum, enten det var med håndballtøy i bagen eller hest i hengeren bak.
– Amta var forresten den første som intervjuet meg, sier Anette Stai. Det var som håndballspiller. Neste gang var da hun som 4.-klassing på Jaer skole hadde vært med i et søppelprosjekt.
Artiklene fra lokalavisen ligger trygt bevart mellom utklipp fra magasiner som Vogue og Elle.

DET HAR VÆRT stille ganske lenge, Anette Stai har vært innom jobber for blant andre Louis Vuitton og Ellipseklinikken. 53 år gammel har hun funnet sin egen vei, er på «road'en» og farter land og strand med mac'en full av bilder og hodet fullt av ideer. De nyeste modellbildene ble tatt i Nice for et par uker siden. Bak kamera sto drøbakmannen Morten Qvale.


Det var han som foreslo at Anette Stai skulle tegne sin egen kolleksjon – ja, hvorfor ikke etter så mange år i motebransjen, både som modell og fotograf? I ti år hadde Qvale fotografert Stai som modell for Møre konfeksjon. Qvale foreslo at Anette kunne ha sin egen kolleksjon der. Og slik ble det for halvannet år siden.
– Det har vært mye prøving og feiling, forteller Anette Stai som har kommet til Drøbak med bilder av frakker, topper og kjoler for vinteren 2016, hennes tredje kolleksjon under merkelappen Anette Stai Classics.

Hun begynner å finne stilen, og røper at læringskurven for design og produksjon har vært lang og bratt. Men morsom. Særlig etter at hun i sommer fikk Anne Nybø med på laget.
– Man skal ha det hyggelig på jobben, det er ekstra viktig i vår alder, mener Nybø som inntil i fjor drev klesbutikken Zenon i Oslo sentrum. 


Egentlig skal Nybø ha mye av æren for at Anette Stai ble en av 80-tallets funklende supermodeller. Nybø var en etablert modell i Tyskland da hun traff nesoddenjenta som ytterst uskyldig hadde snust på modelloppdrag i Norge.

Anne Nybø overtalte Anette til å pakke snippesken og prøve lykken i Tyskland, men etter kort tid fikk Eileen Ford, den sagnomsuste modellmammaen fra Ford Models i New York, se bilder av den norske skjønnheten. Hun ønsket 18-åringen til tidenes første «Face of..»-kåring.
– Jeg tenkte ja, jøss. Monaco. Gratis hotell en uke, ler Anette som dro av gårde i jeans og rosa hjemmestrikket lue, ble nektet adgang på hotellet og fikk lånt seg en kjole for å slippe inn. Få dager senere var hun kåret til «Face of the 80's».
Og livet ble aldri det samme igjen.

Å BLI MODELL var egentlig aldri drømmen, sier Anette og tar en god slurk av kaffekoppen. Det var veterinær den dyreglade jenta skulle bli. Tolv år gammel klatret hun opp på hesteryggen. Livredd i starten, med leiehjelp både foran og bak.
– Pappa fikk plutselig dilla på hester, så vi kjøpte fem hester på et år, tror jeg.
Hun smiler av minnene.
Pappa Kåre bor fremdeles i huset på Solberg gård hvor Anette vokste opp. Broren bor også på halvøya, moren Wenche døde for to år siden.


Minnene fra oppveksten
er mange og gode. Som liten hentet hun melken i blikkspann, veide opp poteter fra potetbingen, hentet egg hos hønene. Når kuene kalvet på jordet løp Anette og familien omkring med kosteskaft og jaget bort andre som kunne tråkke på den nyfødte.
– Det var et fantastisk sted å vokse opp. Vi klatret i trærne, bygget hytter i skogen, gjemte oss i huletrær og spiste grøt på låven. Jeg var så stolt av pæretreet bak møkkakjeller'n, de pærene var de aller beste. Vennene mine syntes bare det lukta bæsj, ler Anette. 


På Nesodden hadde familien hester i tjue år. I fjor begynte hun å ri igjen. Skulle gjerne hatt egen hest, men det krever tid.

DEN TIDEN ER manko for øyeblikket. Mac'en er åpnet. Butikkinnehaver Marianne Magdal kikker på bildene. Fra rundt førti forskjellige design skal hun velge hva hun vil ha inn i butikken.
– Jeg er opptatt av å tegne klær som kan brukes. Det aller meste er til hverdags, med en liten tvist, det vil si en liten detalj som gjør at plagget skiller seg ut og gjør det kult. Vi bruker mest mulig naturlige materialer som silke, bomull, linstrikk og ullkvaliteter. Dette er klær jeg har drømt om å ha i mitt eget klesskap, sier Anette som er opptatt av at kvinner i voksen alder skal få lov til å ha kroppen i fred.
– Vi er med og uten former, og kolleksjonen vår utelukker ikke noen. Den er inkluderende, anvendelig og raus, sier designeren.
Hun ringer selv til butikkene, presenterer seg og spør om hun kan komme på besøk for å vise kolleksjonen.
– Når du presenterer deg – er det mange som stusser litt?
– Nei, vet du, mange butikkinnehavere er så unge at de ikke aner hvem jeg er, ler Anette Stai. Det ser ikke ut til å bekymre henne.
– Noen blir selvsagt nysgjerrige. Det er klart navnet til Anette er en døråpner, sier makker Nybø.


Likevel. Anette står
hardt på at dagens tøffe marked sørger for at ingen tør ta inn klær de ikke tror selger.
Heldigvis har hun aldri vært redd for skitt under neglene. Hun farter omkring, møter mennesker, sjauer og bærer, rigger showroom på motemesser, driver innsalg, tegner. Og stortrives.
– At jeg er med i hele prosessen skaper troverdighet. Jeg mener det jeg driver med.
Å møte så mange mennesker, én til én i starten, var hun spent på. Hun er egentlig ganske sjenert.
– Du vet, som modell får du grundig påpekt hver eneste prikk som er feil. Det bygger ikke akkurat selvtillit, sier Anette Stai.
18 år gammel var hun avbildet i badedrakt i amerikanske Vogue, men hun turde ikke gå i bikini på Huk.
– Nå bader jeg der naken! Det er befriende deilig, smiler Anette Stai.

Å BLI ELDRE, synes hun er godt. Det er noe befriende i det uperfekte. Livet har falt på plass og hun blåser i forventninger som tidligere plaget henne. Som at hun hele tiden måtte tenke over hva hun sa og gjorde.
– Jeg følte veldig på at jeg var et forbilde for unge jenter. Nå er det annerledes. Ting er ikke så farlig lenger. Jeg har ikke noe å forsvare, sier Anette avslappet. 


Hun har levd av utseendet, og smilet kan fremdeles smelte en brøytekant eller to. Men på spørsmål om det er lettere eller vanskeligere å bli eldre i dag enn før, med alle tilbud om skjønnhetskirurgi og innsprøytinger, blir hun usikker.
– Det er et toegget sverd, medgir hun.
Anne Nybø tror det har blitt vanskeligere, fordi man plutselig har så mange valg, og med valg følger forventninger. 


– Hvis alle rundt deg gjør inngrep for å bevare ungdommen blir det verre å ikke følge etter. Vi sammenligner oss jo med hverandre. Det kan fort bli en type press, sier hun.
Anette Stai viser til mange skrekkeksempler og håper de gjør at damer tenker seg om.

En rynke i pannen melder seg når hun snakker om jenter som vokser opp i dag. Som får utseendet veid og vurdert i sosiale medier.
– I vår tid hadde vi skolegården, det kunne være ille nok. Men unge i dag ... Det kan søren meg ikke være enkelt, sier Anette, selv mor til to gutter som har forlatt redet. Og fremdeles gift med Jan Eric Arnesen.

I DAG SER hun tilbake på 80- og 90-tallets heftige jetsettliv med glede, selv om det var slitsomt da hun sto midt oppi det og hun lengtet hjem. Nå setter hun pris på de små ting; A4-livet.

– VI SKAL IKKE kimse av A4-livet. Det er ingen selvfølge å fikse det. Det har jeg sett mange eksempler på. Jeg setter stor pris på det normale livet, sier damen som på toppen av karrieren prydet glansede magasincover, dro på ville fester, kjørte kabriolet med de hotteste gutta i Los Angeles og svevde elegant over franske catwalker.
– Hva tror du er grunnen til at du greide å lande støtt?
– Det hjalp å gifte seg med en nordmann, gliser Anette. Mange av de gamle modellvenninnene ble skuespillere i Hollywood.
– Lykken for meg er her! konstaterer hun.
– Kommer du tilbake til Nesodden?
– Det er en drøm jeg bærer på – en dag å flytte hjem.
Hvorvidt det blir gjennomført, tør hun ikke love. Enn så lenge får Bygdøy duge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.