Et rungende ja er gitt til filmvisning i Borggården når storsatsingen «Kongens Nei» har norgespremière om fire uker. Både regissør Erik Poppe og skuespiller Erik Hivju, som spiller oberst Eriksen, er ventet til Oscarsborg.

FOR 23. SEPTEMBER SETTES Oscarsborg og Drøbaksundet på både kart og lerret fra sør til nord. Samme kveld blir det en storslagen premièrevisning på festningen, der dramatiske hendelser utspant seg 9. april 1940.

Tusen billetter er lagt ut og forberedelser for å sikre optimale forhold godt i gang.

– Filmen skal vises på et digert lerret og det jobbes profesjonelt med å sikre god lyd, sier Tony Eide i Oscarsborg Hotel & Resort. Han lover magisk stemning og en unik opplevelse.

DE TUSEN BILLETTENE har allerede fått bein å gå på.

 

– To av tre som har kjøpt hittil er fra andre deler av Østlandet. I nærmiljøet sitter man på gjerdet, jeg tror mange glemmer hvilken perle Oscarsborg faktisk er, og hvilken avgjørende rolle den spilte historisk, sier Eide, som likevel har tro på at frogninger og nesoddinger kjenner sin besøkelsestid. Hundre gjester står dessuten på gjestelisten. Representanter fra kommuner, Forsvaret, reiseliv, kultur, samt godt med presse, er invitert.

FILMEN, MED ERFARNE Erik Poppe ved roret, handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

9. april blir tyske skip observert på vei inn Oslofjorden. Oberst Birger Eriksen klargjør festningen til kamp. Slaget venter.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Se traileren:

"Kongens Nei" har permiere 23. september. Her er traileren.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

 

VISNINGEN I Borggården er et samarbeid mellom Oscarsborg Hotel & Resort, Nordisk Film Distribusjon og produksjonsselskapet Paradox og finner sted i det fri, bare meter fra kanonene. Arrangørene lover et storslagent program med representanter fra filmen, samt militær tilstedeværelse.

– Vi er svært glade for å kunne invitere til denne unike visningen, sier festningsforvalter Merete Thorne. – Aldri før har en film som beskriver hendelsene 9. april 1940 blitt vist i så betydningsfulle omgivelser. Store deler av innspillingen foregikk jo nettopp her, sier Thorne som tror kinopublikummet vil få en filmopplevelse de sent vil glemme.

– Her får man bli med gjennom de dramatiske timene på stedet hvor avgjørende beslutninger faktisk ble tatt, sier Thorne.

PRODUSENT I PARADOX, Jan Petter Dickman, forteller om flotte dager under innspillingen på festningsøya.

– Støtten fra alle på festningen var uvurderlig. Det er med stor glede vi returnerer for å vise Kongens Nei i disse fantastiske omgivelsene, sier Dickman.

Danske Jesper Christensen fyller rollen som kong Haakon og Anders Baasmo Christiansen spiller en ung kronprins Olav. Manuset er skrevet av Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg.

Åpner unikt Escape-room

Samme helg som filmpremièren åpnes en ny storsatsing på festningsøya, et såkalt escape-room, fylt med oppgaver og gåter som utfordrer hjernecellene.

– I rommet bringes man tilbake til morgenen 9. april 1940 gjennom autentiske rekvisitter, digitale effekter, lyd og video. Her gis oppgaver til lag på opptil åtte personer, sier Tony Eide, uten å kunne røpe for mye.

 

 – Et superspennende konsept som tilpasses perfekt til historien på Oscarborg, sier Eide som har viet 400 kvadratmeter av det store konferansebygget til tre rom for aktivitetene. Firmaet Perfect Escape fra Ski står bak utforming og gjennomføring og vil drifte attraksjonen sammen med Oscarsborg Hotel & Resort.

– Vårt mål er å utvikle et attraksjonshotell, sier Tony Eide. 900 besøkende per måned forventes til escape-rommene som har offisiell åpning dagen etter den store filmvisningen.