Drøbak: - Før visste vi ikke bedre, nå har vi skjønt hvor ille det egentlig er. Vi har blitt større og kommet til vett, sier Sanna Anker Skurdal (10). Josefine Edelberg Villand (9) er helt enig.

Da de var små lot de seg friste av fargerike heliumballonger, og begge husker at de overtalte foreldrene til å kjøpe en heliumballong. Det er det slutt på.

Helium trengs viktigere steder

- Helium er en gass vi har lite av i verden. Leger trenger gassen til operasjoner og sånn, forklarer jentene og legger til at i verste fall så er det tomt for helium i noen få generasjoner fram i tid.

De to fjerdeklassingene har i det siste lært svært mye om plastforurensning, både på skolen og program på NRK Super. Sanna nøler ikke med å kalle seg en miljøagent.

Slipper dem i lufta

- Folk elsker å slippe heliumballonger og se dem forsvinne, men så faller de ned igjen, gjerne i sjøen der de blir spist av dyr som kveles, forklarer Josefine.

 

De forklarer at heilumballonger lages av vinyl og plast som ikke råtner, og at gummiballonger er "snillere" i så måte.

- De havner ikke så lett i vannet, men man må selvsagt ikke kaste dem i naturen, sier Sanna og Josefine, som vet at flere byer i Norge allerede har innført heliumforbud på 17. mai.

Nå håper de Frogn gjør det samme. Gjennom Amta vil de rette en bønn til politikerne.

Tar ballongen videre

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har foreslått å innføre et nasjonalt forbud mot salg av heliumballonger.

- Tar MDG i Frogn ballongen fra disse jentene videre?

- Det er aldeles storartet med et slikt engasjement, sier Henrik Mathiesen, gruppeleder i Frogn MDG.

Han kan fortelle at partileder Linda Byström på fredag, samme dag som jentene stakk innom Amta, faktisk sendte en interpellasjon der de foreslo forbud mot heliumballonger.

Temaet blir tatt opp på kommunestyret i Frogn 7. mai.

 

- For å selge lovlig på strender og torg må man sende søknad til kommunen, og vi vet ikke per nå om noen har søkt om å selge heliumballonger, men vårt ønske er helt klart et forbud slik det nå er i flere andre byer, sier Henrik Mathiesen.

- I Fredrikstad innføres det forbud også mot vanlige gummiballonger - er det noe MDG synes vi bør vurdere i Frogn?

- Nei, da vil vi heller oppfordre butikkene til å selge ballonger av nedbrytbart materiale. Det finnes, sier Henrik Mathiesen.