«Hemmelig» triks brukes også i Frogn: – Burde ikke være lov i det hele tatt

- KAN FØLE SEG SNYTT: Eiendomsmegler Joachim Norum Larsen i DNB Eiendom kommer med flere grunner til at såkalte hemmelige bud er en uting.

- KAN FØLE SEG SNYTT: Eiendomsmegler Joachim Norum Larsen i DNB Eiendom kommer med flere grunner til at såkalte hemmelige bud er en uting. Foto:

Det «skitne» trikset blir brukt også i Frogn. Men eiendomsmegler i DNB Eiendom avdeling Drøbak advarer mot å la seg friste.

DEL

FROGN/NORDSTRAND: «Hemmelige bud» er et triks som blir brukt og per i dag er det lov. VG omtalte saken først.

Også i Frogn blir trikset brukt, men man advarer mot å by på denne måten. Ofte blir de nemlig avslått, og dermed kan du gå glipp av muligheten til å sikre deg drømmeboligen.

Jobber med å forby hemmelige bud

Megler Soliman Sarwar, daglig leder for Privatmegleren Panorama på Nordstrand, sitter i lovutvalget til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Vi jobber med en nytt lovforslag nå og jeg er temmelig sikker på at dette blir ulovlig i framtiden, sier Sarwar til Nordstrands Blad.

– Men sånn som det er nå, er det mulig å legge inn et bud med et forbehold om at det ikke kan videreformidles til andre enn selger.

De andre interessentene i budrunden får således ingen informasjon.

Skjedde sist forrige uke

Eiendomsmegler Joachim Norum Larsen i DNB Eiendom avdeling Drøbak forteller til Amta at dette trikset også er blitt brukt i Frogn og Drøbak tidligere, men det skal ikke være særlig utbredt her.

– Men det er noe vi har opplevd flere ganger, og senest i forrige uke var det noen som ga et hemmelig bud fordi de hadde lest om dette i mediene. De hadde ikke visst om dette før, og ville prøve, sier Norum Larsen, og fortsetter:

– Alle hemmelige bud som kommer inn til oss blir avslått fortløpende. Det er vi veldig klare på når vi snakker med selger. Da kan budgiveren eventuelt velge å åpne budet, sier han, og legger til at de som prøvde å gi et hemmelig bud forrige uke fikk avslag, og valgte å ikke åpne budet. Dermed ble boligen solgt til noen andre.

– Burde ikke være lov i det hele tatt

Norum Larsen forteller at såkalte hemmelige bud er noe som har pleid å bli brukt av utbyggere tidligere under budrunder.

– Men det må generelt sett være veldig gode bud. Skal et hemmelig bud ha noen sjanse for å bli godkjent må det være langt over prisantydning. Det er ikke noe poeng i å gi et hemmelig bud under prisantydning, sier eiendomsmegleren.

– Hvorfor er hemmelige bud en uting?

– Grunnen til at det er en uting er at markedet vil jo ikke være åpent og velfungerende i lengden hvis man godtar hemmelige bud. Samtidig kan ikke de andre interessentene se budet, og blir det akseptert kan de fort føle seg snytt. Jeg tenker det ikke burde være lov i det hele tatt, understreker Norum Larsen.

Flere boliger kuppes

Kupping av boliger er derimot noe vi ser en del av i Frogn. Men dette er noe helt annet.

– Da kommer jo budet før visning, og interessent og selger blir enige om en pris sammen. I en budrunde sitter man flere og kjemper om boligen, og hvis ikke alle bud er åpne får kanskje ikke noen som er veldig interesserte i boligen muligheten likevel.

Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn noen dager for å finne sist Amta skrev om en kuppet bolig. Tidligere denne uken ble nemlig et rekkehus i Drøbak solgt før visning.

Da fortalte daglig leder og eiendomsmegler i DNB Eiendom avdeling Drøbak at dette er noe de ser mye av.

– Vi ser veldig mye av det, vi gjør det. Det er ikke alltid det går gjennom, men det er mange som forsøker seg, uttalte Thomas Berget Larsen.

Han fortalte at det er et Oslofenomen som har kommet til Drøbak, og at det er en grunn til det. Budgivere gir et bud fordi de er redde for å betale mer etter den ordinære visningen.

– Men vi synes det er rart at de kupper det før visning. Det er ikke noe vi anbefaler. Noen vil tape på det, enten kjøper eller selger. Enten så ender kjøper med å betale mer eller så ender selger med å få for lite, sa han.

Et oppussingsobjekt i Bergabakken på Brevik i Nordre Frogn ble forrige uke solgt etter å ha ligget ute for salg i underkant av en uke. Selger godtok et direkte bud fra kjøper, og aksepterte budet på 3,2 millioner kroner, som var prisantydning på eiendommen.

Les mer om dette her:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.