– Jeg er fra Porsgrunn, har to barn og samboer, sier hun med et smittende smil.

Cecilie Tvetenstrand (39) er nylig blitt utpekt som Danske Banks nye forbrukerøkonom, og skal være ansiktet som fronter nyhetene for norske forbrukere på vegne av storbanken.

Men hun er ikke bare brennende engasjert i møte med Nettavisen Økonomi. Hun er så engasjert i å formidle gode tips og råd, at hun kan risikere å havne i lange prater om privatøkonomi selv på en god fest.

– Økonomi virker veldig privat. Men etter et par glass vil folk fortelle litt. Det er en stor barriere å komme over når man er edru. Det er veldig gøy når folk har lyst til å prate om sånt, selv om jeg må innrømme at det nok ikke er temaet som passer best på dansegulvet, sier hun og ler.

Det brennende engasjementet gjør at hun vil dele sine beste tips og råd. Her er forbrukerøkonomens fem beste tips, og fem fallgruver du må unngå for din privatøkonomi.

1. Alltid ha en bufferkonto

– Du bør alltid ha mål om å bygge opp en bufferkonto. Da kan du slå til på gode tilbud og være i forkant. En god tommelfingerregel er 1-2 månedslønninger. Mange blir hengende bakpå uten en bufferkonto, sier Tvetenstrand til Nettavisen Økonomi.

2. Sjekk pensjonen din!

Tvedestrand blir nærmest litt bekymret i blikket i det hun forklarer at folk flest ikke sjekker egen pensjon. Å justere pensjonsordningen via arbeidsgiver kan fort bety hundretusenvis av kroner.

– Det kan utgjøre mye penger over tid. Spesielt unge mennesker, burde vurdere aksjeandelen. For de kan ta på seg mer risiko. Det er tross alt kun tre prosent av folk som går inn og endrer på ordningen. Jeg vil anbefale alle å gå inn og ta en titt, sier hun.

3. BSU-sparing

Boligsparing for Ungdom er en lukrativ ordning med helt eget skattefradrag. Forbrukerøkonomen mener derimot det er rom for å hente enda mer fra ordningen.– Pass på at du setter opp en sparing enten ved å føre det du får igjen på skatten rett inn i neste års beløp i BSU, eller sett pengene i fond, sier Tvetenstrand.

4. Sjekk skattekortet ditt

Mange nordmenn «sparer» via å betale for mye skatt. Det er imidlertid ikke særlig mye å tjene på det.

– Sett opp en månedlig sparing i stedet for å beregne å få igjen penger på skatten. På denne måten kan du både velge hvordan du sparer pengene, og gi deg bedre mulighet til å tjene mer penger på sparepengene dine.

5. Konkurrer med deg selv - unngå impulskjøp

Vi er omringet av fristelser, og det er vel nær sagt ingen som er i stand til å motstå dem alle. Danske Banks nye stjerne er imidlertid opptatt av at du kan bruke impulskjøpene til din egen fordel.

– Når du ser en genser du skulle til å kjøpe. Tenk deg om en ekstra gang, og prøv å unngå det impulskjøpet. Hvis du unngår det, burde du sette de pengene på sparing isteden. Når du ser fondet vokse etterhvert som impulskontrollen øker, vil det gi enda mer motivasjon, sier hun.

Og én veldig klar formaning har hun til alle:

Sett opp en ukesplan for mat og planlegg innkjøpene. Aldri kjøp mat når du er sulten.

– Vi kjenner oss alle igjen i at vi går innom matbutikken etter jobb, og er kanskje allerede sulten. Da kjøper vi ofte altfor mye som vi egentlig ikke trenger, og kanskje ender vi opp med å kaste mye av maten vi kjøpte.