(Avisa Oslo): Joachim er en aktiv syklist i Oslos gater, og legger nesten daglig ut videoer fra fine turer i Oslo sentrum på Twitter-profilen sin. Der møter han også på bilister som ikke overholder trafikkregler, feilparkerte taxier og Wolt- og Foodora-bud som parkerer syklene sine i sykkelfeltet.

Søndag var det imidlertid en buss som skulle få ham til å stoppe opp.

Da var han nemlig på tur over Nylandsbrua, i retning Bjørvika. Han var på vei for å levere en iPad han har donert til Hvite busser, som underholdning for barn som busses fra krigen i Ukraina til Norge.

– Skikkelig ekkelt

På vei over brua nyter han sola og forteller at han «tenkte på liksom-feiden mellom Bergen og Oslo, og hvor fantastisk Oslo er med Barcode og sol»:

– Jeg var i en modus, også snur jeg meg rundt og ser bak meg. Jeg vet ikke hvorfor, men i sekundet etter legger bussjåføren seg på hornet og presser meg inn mot fortauet, forteller han.

I videoen ser man at bussen presser på, helt til den når krysset Nylandsveien/Dronning Eufemias gate. Da står Joachim nærmest i klem mellom bussen og fortauet.

  • Se videoen øverst i saken.

– Det var skikkelig ekkelt. Bussen traff meg, men jeg fikk ingen skader. Men det er første gang jeg faktisk har blitt påkjørt av en buss, sier han.

Joachim ønsker ikke etternavnet sitt på trykk.

Videoen ender med at både bussen og Joachim svinger til høyre, i retning Jernbanetorget, og Joachim kommer opp på siden av bussen.

– Sjåføren stoppet flere ganger på rødt lys, og jeg prøvde å få kontakt med ham, men han var ikke interessert. I Tollbugata stopper han for å slippe av passasjerer. Da kjørte jeg opp på hans side av bussen og banket på vinduet. Han svarer med å bruke hornet på meg, samtidig som han tar opp telefonen, sier han.

– Vi tar slike saker veldig alvorlig, sier Jan Volsdal, administrerende direktør i Nobina, selskapet der sjåføren er ansatt.

Både Ruter og Nobina opplyser til Avisa Oslo at de vil følge opp saken. Se deres kommentarer lenger ned i saken.

Vil anmelde

Han har adressert videoen til Ruter på Twitter – slik han ofte gjør. Søndag kveld har de ikke respondert, men av erfaring mener Joachim det kan gå noen dager før det kommer et svar.

– Svaret er som regel det samme, at de ikke kan håndtere personalsaker på Twitter. Men det er ikke det jeg ønsker heller. Jeg vil bare at de skal ta det på alvor, sier han.

– Kommer du til å anmelde?

– Ja, denne gangen gjør jeg nok det.

På Nylandsveien, som går fra Grønland til Barcode, er det ikke sykkelfelt, men fortau. På Twitter har Joachim fått spørsmål om hvorfor han ikke sykler på fortauet.

Til det svarer han at fortauet er for gående.

– Som syklist er man i veien uansett hva man gjør, men jeg vil heller være i veien for trafikken enn å risikere å sykle på noen som går på et fortau, sier han.

– Uansett er det ingen grunn til at man skal bli nedkjørt på den måten, legger han til.

Følger opp saken

Ruter opplyser til Avisa Oslo at de ble oppmerksomme på videoen mandag morgen.

– Saken er meldt videre til selskapet hvor sjåføren er ansatt, og de vil følge den opp direkte, sier Øystein Dahl Johansen, pressevakt i Ruter.

– Vi setter pris på å bli gjort oppmerksom på slike saker, slik at vi kan ta dem videre internt hos oss. Hvis saken anmeldes vil vi selvsagt bistå politiet med informasjon i saken, sier han videre.

Den aktuelle sjåføren er ansatt i Nobina, som leverer tjenester til Ruter. Administrerende direktør Jan Volsdal har akkurat sett videoen da Avisa Oslo snakker med ham mandag formiddag.

– Det ser ikke greit ut. Når det gjelder trafikksikkerhet, spesielt overfor mye trafikanter, er det ekstremt høyt på agendaen hos oss.

Volsdal sier at de foreløpig ikke har lyktes med å identifisere sjåføren.

– Vedkommende vil bli kalt inn til en samtale med sin leder, der vi forsøker å danne oss et helhetsinntrykk av situasjonen. Sjåføren må få anledning til å forklare sin versjon av hendelsen. Det vil uansett bli fulgt opp som en personalsak, men det gjenstår å se i hvilken alvorlighetsgrad, sier han.