BROOM: Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, jeg kjører en 2013 BMW X3 diesel, og har gjennom vinteren fått feilmelding om å etterfylle kjølevæske. Har erfart med spesielt Mercedes på jobben at dette skjer på vinteren når bilen er en vinter eller to gammel, og tenkte dermed at det var en "tysk" greie.

Så til slutt fikk jeg det for meg å finne ut selv, og oppdaget at det var litt for lite kjølevæske på bilen min. I instruksjonsboka stod det at dette måtte bare en mekaniker etterfylle.

Siden bilen er bruktimportert er jeg helt sikker på at jeg ikke bryter garantivilkår ved å etterfylle selv, så jeg kjører bort til nærmeste BMW merkeverksted og kjøper en flaske kjølevæske.

Jeg kommer meg hjem, og etterfyller forsiktig, påpasselig med å ikke fylle på for mye.

Litt seinere ser jeg på flaska, og der står det blandingsforhold 1:1! Betyr det halv vann halv væske? Skader det motoren om jeg ikke blanda riktig?

Bør jeg foreta meg noe før neste service?

Landet rundt

Under fanen «Landet rundt» ønsker vi i Akershus Amtstidende å gi våre lesere tilgang til noen av de beste, artigste og viktigste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge, inkludert Nettavisen og Broom. Dette er én av dem.

Benny svarer:

Heisann!

Dette med jevnlig kontroll frostvæske er viktig av flere grunner. For det første så skal den jo kjøle ned motoren og bidra til at denne har riktig driftstemperatur. Det er også denne som gjør at vi får varme i varmeapparatet.

Viktig er det også at den har lavt nok frysepunkt, slik at den ikke fryser på kalde dager.

Så har man dette med ulike farger. Disse fargene sier noen om hvilke egenskaper den har i forhold til å reagere med materiale som motorblokk og topplokk et laget av. Bommer man her kan det bli dyrt. Det er derfor viktig å få tak i riktig type.

Så har man dette med nivået som også skal være riktig. Man skal med andre ord vite litt hva man driver med og holde tunga litt rett i munnen her.

Alle nyere biler har lukkede kjølesystem. Det skal dermed forsvinne svært lite og det er sjelden behov for etterfylling, men det er uansett smart å sjekke nivået innimellom. Ekspansjonsbeholderen har max- og min-merker. Nivået skal sjekkes når motoren er driftsvarm.

Slik som du forklarer det har du gjort dette riktig på BMW-en din. Det å etterfyll frostvæske er noe man fortsatt kan gjøre selv. Man behøver ikke noen mekaniker for det.

Det at den i ditt tilfelle skal blandes 1:1 betyr like deler vann og frostvæske. Om man bare fyller på 1. liter frostvæske ufortynnet så er ikke det noen stor sak. I praksis vil dette bare si at den får noe høyere frysepunkt. Ut over det har det liten eller ingen praktisk betydning.

Du spør også om du skal foreta deg noe på neste service. Om du forsetter å miste frostvæske så ville jeg fått sjekket om det er noen lekkasje. Om det forsvinner igjen før du skal ha service, så kan det være smart å få sett på dette før servicen også.

Ellers så skal jo frostvæsken også byttes med jevne mellomrom. Fire år en ganske vanlig intervall, så det kan jo også være verdt å ha litt i bakhodet. Når det ble byttet sist skal framkomme av biles servicehistorikk om det ble gjort ved service.

Ønsker både deg og BMW-en en fin vinter!

Les også: ​Kuldebølge: Dette må du gjøre med bilen

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen