Påsken er her, og med det kommer også påsketrafikken. Hvert år reiser mange nordmenn til og fra hytter og andre destinasjoner, og man må tidvis vente seg mye trafikk.

Det er også Utrykningspolitiet forberedt på. Til Nettavisen bekrefter UP at de kommer til å være til stede på flere av de mest trafikkerte veiene i påsken.

Vil forebygge ulykker

Det å forebygge alvorlige ulykker er hovedformålet med kontrollene, forklarer UP-sjef Knut Smedsrud til Nettavisen.

– Hovedformålet med kontrollvirksomheten er å forebygge lovbrudd som fører til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde.

Han er klar på at påsken er en spesielt utsatt tid.

– Ved ferietider opplever vi at trafikken øker. Påskeferien er intet unntak. Mer trafikk betyr at hver enkelt sjåfør om å være oppmerksomme og ta mer hensyn. Det er større sannsynlighet for kødannelser og derfor anmoder om at trafikanter er tålmodige og ikke foretar farlige forbikjøringer.

Her kan du møte UP

Dette sier de ulike UP-distriktene om hvor de skal aksjoner i påsken:

  • UP-distrikt 1 – Øst: Fokus på hovedfartsårene til/fra de mest kjente påskedestinasjonene. I praksis betyr dette europa- og riksveinettet, i tillegg til enkelte fylkesveier som erfaringsmessig har stor trafikkmengde.
  • UP-distrikt 2 – Sør-Øst: Har fokus på de store utfartsveiene i distriktet.
  • UP-distrikt 3 – Vest: Påskekontroller vil skje på det vegnettet som benyttes til påskeutfarten og som har størst potensial for ulykker med de alvorligste konsekvensene. E16 mellom Bergen og gjennom Voss, E39 fra Egersund i sør til Nordfjord, E134 fra Haugesund og østover mot Haukelifjell, samt noen fylkesveger som går mot hyttedestinasjoner som f.eks. Kvamskogen og Sirdal.
  • UP-distrikt 4 – Midt: Hovedfokuset blir på stamveinettet i Midt-Norge. Veier som går til større hytteområder prioriteres. Det innebærer de største veiene til Oppdal, Røros, Sverige og kysten i Trøndelag. I tillegg blir det kontroller på veiene mot Stryn og i Romsdalen. Prioriterer veistrekninger hvor det forventes mye påsketrafikk.
  • UP-distrikt 5 – Nord: Vil være mest til stede på hovedfartsårene, og da er europaveiene og veier knyttet til utfartsstedene de mest aktuelle.

– Vær tålmodig

Statens vegvesen kommer også med en klar oppfordring til alle som har tenkt seg ut i påsketrafikken.

De venter som vanlig mange bilister på veiene, og ber folk om å være tålmodige bak rattet.

–Start ferien allerede når du setter deg i bilen. Stress ned og ta transportetappen som en tur, oppfordrer Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Hun bedyrer viktigheten av å ikke ta noen sjanser.

– Legg inn tid til noen gode pauser underveis hvis du skal kjøre langt. Litt frisk luft og en beinstrekk gjør det enklere for sjåføren å holde seg skjerpet hele veien, og gjør turen tryggere for alle. Bytt sjåfør hvis du merker at du er trøtt eller ukonsentrert, sier Ranes.

Advarer mot utfordrende værforhold

I tillegg til mye trafikk, er det også ventet at det kan komme utfordrende værforhold i påsken.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om snø og snøfokk flere steder, blant annet i Troms og Nordland.

På Twitter skriver Meteorologene at man også i Agder kan vente seg mye snø.

Vegvesenet er klare på at trafikantene også må ta hensyn til føreforhold.

– Beregn god tid og vær forberedt på det uforutsette. Veier og fjelloverganger kan blir stengt på kort varsel hvis været blir ruskete. Og det kan endre seg raskt, minner Ranes om.