DRØBAK: Hver lørdag fra påske og til ut i oktober, mellom klokka elleve og tre, holder idealistene i Kiwanis bruktsalget åpent i Veisvingbatteriet.

– Det betyr at alle kundene kommer fem på tre, ler Per Lie. Han er webredaktør og presseansvarlig for Kiwanis Drøbak – en av landets 37 Kiwanis-klubber.

– Jeg har jobbet i bruktbutikk i 18 år, det var nok derfor de ville ha meg med, pluss at de vil ha friskt blod, forklarer Jack Borgen. Med sin erfaring fra bransjen vurderer han det ukentlige bruktsalget til Kiwanis Drøbak som meget bra.

– Utsalget er veldig populært, forteller Tor Kristian Hansen. Han har sin første vakt i bruktsalget denne lørdagen – og har allerede falt for fristelsen til å kjøpe noe selv.

– Jeg kjøpte en stol og et sånt lodd til å ha oppå en kjele når det koker, forteller han.

– Et fint samarbeid

– Masse folk går tur forbi og stikker innom, og vi har også faste kunder, fortsetter Hansen som begynte i Kiwanis ved årsskiftet.

– Jeg ble pensjonist nå i sommer. Dette er en kjempefin sak å jobbe for. Vi er 25 stykker som deler på å jobbe her, så det blir bare jobbing omtrent hver fjerde lørdag, sier han.

Jack Borgen, som har havnet i Drøbak gjennom kona, er glad for å få være med og bidra med sin kompetanse.

– Til nå har jeg vært med å datere ting og sånt, sier han.

– Vi har et veldig fint samarbeid både med kommunen og med Forsvarsbygg, opplyser Per Lie.

– Dermed kan vi bruke alle disse lagrene til å oppbevare varene våre.

Den buede bygningen rett innen for undergangen er for eksempel fylt av koppestell, lamper, bøker og masse annet.

I mer enn tjue år

Bruktsalget på Veisvingbatteriet har holdt det gående i over tjue år. Det gir Kiwanis Drøbak en solid inntekt.

– Hvor mye penger kan det komme inn på en vanlig lørdag her?

– Det finnes ingen vanlig lørdag, ler Kiwanis-gjengen.

– Ytterpunktene er fra 22.000 og ned til 4.000 kroner – et gjennomsnitt på rundt 10.000 kroner, anslår de – altså omtrent 40.000 kroner i måneden.

– Hva går pengene til?

– Inntektene går først og fremst til barn, opplyser Tor Kristian Hansen.

– Til barn og unge

Alt fra treningsavgift til ulike idretter for barn i DFI, til kirkens ungdomsarbeid og støtte til utstyr til Ressurssenteret blir betalt av Kiwanis gjennom bruktbutikken.

– Vi støtter også utdelingen av den såkalte Kiwanisdukken, en tøydokke som skal lette kommunikasjonen mellom barn og helsepersonell. Barna tegner selv på dukken og uttrykker sine følelser og viser hvor de har vondt, sier Lie.

I tillegg gir foreningen nå en del hjelp til flyktningene fra Ukraina.

– Vi samlet for eksempel inn diverse kjøkkenutstyr, hadde dugnad hvor vi vasket og renset det og delte det opp i elleve komplette sett. I dag ga vi en sykkel til en seksåring og noen kjøkkenstoler og -bord til en annen familie, forteller Lie.

– Hvordan er det å være her når det høljer ned vår og høst?

– Det regner aldri når vi har bruktsalg disse lørdagene.