Hvert fjerde drapsoffer er en kvinne som blir drept av mannen, kjæresten eller eksen

DRAP: Politiet gjør undersøkelser i Brumunddal i forbindelse med drapet på Janne Jemtland i 2018.

DRAP: Politiet gjør undersøkelser i Brumunddal i forbindelse med drapet på Janne Jemtland i 2018. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I åtte av 27 drapssaker i fjor ble kvinner drept av menn de hadde eller hadde hatt et forhold til. Men det er ikke farlig å være kvinne i Norge, mener forsker.

DEL

– Det er ikke farlig å være kvinne i Norge. Når drap i nære relasjoner utgjør en større andel på statistikken, så er det et tegn på at det færre menn som dreper andre menn her enn i andre land, sier drapsforsker Vibeke Ottesen ved Universitetet i Bergen til NTB.

Senest i romjula politiet fikk politiet i Sarpsborg nødmelding om at en mann i 30-årene hadde tatt livet av kona si. Drapet føyer seg inn i rekken av sju andre saker i 2018, der kvinner er blitt drept av en mann de har eller har hatt en kjærlighetsrelasjon til.

Ottesen poengterer at på andre lands drapsstatistikker er det langt flere drap som settes i sammenheng med samfunnenes øvrige kriminalitet og den kriminelle livsstilen til de involverte. Norge har en relativt liten andel slike drap – der menn som oftest dreper andre menn – noe Ottesen mener skyldes at vi har generelt lite kriminalitet i her i landet.

NTBs kartlegging viser at det ifølge politiet ble begått 26 drap i 2018, i tillegg til to saker der siktelsen gjelder grov kroppsskade med døden til følge. Det er omtrent på samme nivå som i 2017, da politiet startet etterforskning i 26 drapssaker og fire saker som omfattet dødelig vold.

Få menn som dreper menn

– Det var som ventet få drap i Norge også i fjor, slik det har vært i flere tiår. Det skyldes først og fremst at vi i Norge har små sosiale forskjeller og gode muligheter for sosial mobilitet, sier Ottesen.

Menn utgjorde 13 av drapsofrene i 2018, kvinner ti og de resterende fem var barn. Bare én av gjerningspersonene var kvinner, 27 av dem var menn. I to av sakene var gjerningspersonen under 18 år. Kniv var det vanligste drapsvåpenet, og ble brukt i ni av sakene, mens i åtte av dem var dødsårsaken skader som følge av grov vold. Fem av drapene i 2018 ble begått med skytevåpen.

– Vi har ikke den type konflikter vi ser i andre land, vi klarer oss godt gjennom livskriser og vi forholder oss godt til loven. Vi har dessuten sett i Norge at det er en større andel av dem som dreper som har en psykisk lidelse, sier Ottesen.

Flere av drapene i fjor ble begått av personer som ble diagnostisert som psykotiske – som asylsøkeren som begikk knivdrapet på 17 år gamle Håvard Pedersen i Vadsø. Aktor ba i sin prosedyre om at den 20 år gamle pakistaneren blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Mannen, kjæresten eller eksen

En av de mest omtalte drapssakene i 2018, var drapet på den 36 år gamle tobarnsmoren Janne Jemtland i Brumunddal i Hedmark. To uker etter at hun forsvant, i romjula 2017, ble hun funnet med et kulehull midt i pannen, dumpet i Glomma med et 38 kilos lastebilbatteri festet til kroppen.

Hennes drøyt ti år eldre ektemann ble rett før jul dømt for drapet. Retten fant at han skjøt kona og at motivet mest sannsynlig har sammenheng med at hun ville forlate ham.

– Sårbare menn dreper når de opplever at de er i en så ekstrem situasjon at de må gå ekstreme handlinger for komme seg ut av den. For menn er det ofte livskriser som samlivsbrudd, at de sliter økonomisk eller at de mister jobb og anseelse som utløser drap, sier Ottesen.

Trass all medieoppmerksomheten mener hun Jemtland-saken ikke skiller seg spesielt fra andre saken der kvinner blir drept av ektemann, kjærester eller ekser. Mellom 2008 og 2017 er 81 kvinner og menn drept av en daværende eller tidligere partner – 69 kvinner og tolv menn.

Også i en slik kontekst er 2018 for et normalår å regne.

– Det er urealistisk å ha en nullvisjon når det gjelder drap. Grunnen til at vi har så få drap, er at vi har gjort det vi kan på et samfunnsnivå. For å redusere antall drap ytterligere, må vi ned på individnivå. Da må samfunnets behov for ikke å ha drap balanseres mot individets rett til frihet, sier Ottesen.

Fakta om drapssaker i Norge i 2018

Hittil i år har norsk politi startet etterforskning av 27 drapssaker eller voldssaker med døden følge. Til sammen er det 28 ofre i sakene.

* 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18 ved Larvik. Også mannens kone og tre barn blir skadd. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, er i Larvik tingrett dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

* 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.

* 13. januar: Janne Jemtland (36) blir funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark. Ektemannen ble 10. desember dømt i tingretten til 18 års fengsel for å ha skutt sin kone i hodet med pistol og senket henne i vann så hun døde. Dommen er anket.

* 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel for drapet. Han har anket dommen.

* 10. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen pågripes i leiligheten og siktes for drap. Han blir senere tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

* 10. mars: En mann i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell og han ble løslatt fra varetekt i april.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.

* 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 5-tiden om morgenen. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje. Han er siktet for drap.

* 9. april: Den 38 år gamle marokkanske kvinnen Houda Lamsaouri blir funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes for drap to dager senere.

* 28. juni: En mann i 60-årene blir kritisk skadd i en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen 26. juni. Han dør to dager senere. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Siktede kan bli overført til tvungent psykisk helsevern.

* 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett barn med kvinnen.

* 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 18 år gammel mann som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drapet som ble begått da han skal ha vært 17 år gammel. Politiet mener mannen egentlig er en 20 år gammel mann fra Pakistan. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk da drapet skjedde, og påtalemyndigheten la ned påstand om tvungent psykisk helsevern da saken gikk for retten i desember.

* 30. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En nå 18-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

* 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.

* 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum i Hedmark. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

* 17. september: Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) blir drept i en bolig for asylsøkere i Prinsens gate i Trondheim sentrum. En 19-årig mann, som blir skutt i beinet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon, er siktet for drapene. Alle de involverte har bakgrunn fra Afghanistan.

* 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan blir funnet død etter en brann i en kjellerleilighet i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet for drap. Han nekter for å ha drept kona.

* 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.

* 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen Østfold blir knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet i Frankrike en uke etter drapet. Han blir trolig utlevert til Norge på nyåret.

* 31. oktober: En 16 år gammel jente blir knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland. En 16 år gammel gutt er pågrepet og siktet for drapet.

* 22. november: Stig Anders Johansen (35) fra Stokmarknes blir funnet død i en leilighet på Sortland i Vesterålen. En mann i slutten av 30-årene er siktet for forsettlig drap.

* 26. november: En mann i slutten av 60-årene blir fredag 23. november funnet død etter en brann i en kommunal leilighet på Leirsund i Skedsmo kommune. Mandag 26. november ble to menn på 32 og 57 år pågrepet og siktet for drap.

* 29. november: En 43 år gammel tobarnsmor som ble funnet hardt skadd i Hurum tirsdag 27. november, dør på sykehus i Oslo. Kvinnens samboer (58) er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

* 14. desember: En kvinne i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en 52 år gammel kvinne skal ha blitt kastet ut fra en veranda i andre etasje i et hus i Larvik. Hendelsen skjedde i november.

* 15. desember: En 37-årig latvisk mann siktes for drap ved å ha stukket ned Piotr Bogusz (57) i Holmenkollen i Oslo. Drapet fant sted sent om natten under et julebord i Skiforeningens utleielavvo.

* 23. desember: En 27 år gammel mann i Sandnes i Rogaland er siktet for å ha drept sin 55 år gamle far med stump vold mot hodet. Det var den siktede selv som varslet politiet, og han har erkjent drapet. Far og sønn er begge finske statsborgere. Faren er opprinnelig fra Marokko.

* 28. desember: En mann i 30-årene blir siktet for å ha drept kona i boligen deres i Sarpsborg. Paret er flyktninger fra Syria. Parets to mindreårige barn var til stede i boligen. Mannen var fra før tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn i februar 2017.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

** 17. desember: Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept ved en tursti i Toubkal nasjonalpark i Atlasfjellene i Marokko. Marokkansk politi knytter drapene til ytterliggående islamisme og har fastslått at det dreier seg om en terrorhandling. Fire menn som er pågrepet og siktet for drapene, har erklært sin tilhørighet til islamistgruppa IS. Til sammen 18 menn er pågrepet så langt i etterforskningen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken