Her herjer flåtten i Norge

Flåtten er en av de mest forhatte skapningene vi har i naturen.

Flåtten er en av de mest forhatte skapningene vi har i naturen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I disse fylkene er sjansen størst for å bli bitt av den forhatte skapningen.

DEL

Flåtten er kanskje det mest forhatte krypet i vårt langstrakte land. Ett bitt kan resultere i sykdommene borreliose og skogflåttencefalitt. Størst risiko for å bli bitt av flåtten er det i fylkene Vestfold, Telemark, Vest-Agder og Aust-Agder.

I 2015 var det ifølge Folkehelseinstituttet meldt 425 tilfeller med Lyme borreliose i Norge, hvor de fleste var smittet innenlands. Dette er en økning på 104 tilfeller fra året før.

Årsaken til økningen er trolig økt oppmerksomhet rundt sykdommen, samt andre forhold som endringer i diagnostiske prosedyrer og klimatiske forhold som kan ha gitt økt smittepress og dermed en økning i antall tilfeller av Lyme borreliose.

I Norge lever flåtten for det meste langs kysten nord til Bodø. Men sporadisk kan skogflåtten også påtreffes i indre deler av Østlandet. For eksempel er den rapportert fra Nes i Akershus, ved Mjøsa og i Hallingdal i Buskerud.

Aller vanligst er skogflåtten på Sørlandet. På Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene. I senere årene  har den også nådd inn i de innerste delene av Hardangerfjorden og Sognefjorden.

Det nordligste området i Norge med store forekomster av flått er Brønnøysund sør i Nordland.

Saken fortsetter under bildet.

Nylig ble det første produktet som det er dokumentert at bekjemper 90 prosent av flåtten på et avgrenset område, lansert i Norge. Det består av biologisk nedbrytbare tuber som plasseres for eksempel i hagen. Tubene inneholder et spesialbehandlet bomullsstoff som dreper flåtten.

– Det hele går ut på at bomullen benyttes av mus som bygger rede. Flåttnymfer fester seg først på mus før den blir stor nok til å gå på større dyr som hjort og kjæledyr. Ved bruk av metoden dreper du flåtten i en så tidlig fase at den ikke vil kunne overføre smitte eller vokse seg stor nok til å legge egg, sier Thomas Holmen-Jensen som er daglig leder i Noragent AS.

Fakta om skogflått

  • Ixodes ricinus er kjent som skogflått, skaubjønn, skaumann, tege og under flere andre navn.
  • Mest vanlig på Sørlandet, men fins i kystområdene opp til Helgeland.
  • Finnes ofte i høyt gress i områder med blandingsskog og krattskog.
  • Suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker.
  • Regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa.
  • Den vanligste sykdommen som overføres med skogflått i Norge er Lyme borreliose. (ANB-NTB)

– Forskere fra Harvard University har testet effekten til ThermaCELL Flåttkontroll over en periode på åtte år. Studien dokumenterte at metoden eliminerte minst 90 prosent av flåttbestanden i det behandlede området, legger han til.

Gunnar Hasle som er lege og driver Reiseklinikken, har en doktorgrad i flått. Han sier at 20 til 30 prosent av all flått er smittet med Borrelia.

– Sykdommen kan behandles med antiboitika. Det er ikke noen tilgjengelig vaksine i Norge. Det eneste du kan gjøre er å ta forholdsregler. Ved å ta flåtten på mus reduseres sjansen betraktelig for å bli smittet med Borrelia, uttaler han. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.