Det er Cirkus Agora som kommer på besøk.

– Jeg håper på fulle hus og at folk er sultne på tradisjonell sirkusmoro. Vi har ikke vært på disse kanter av landet siden 2017. Både på grunn av korona og fordi vi har turnert andre deler av Norge, sier Jan-Ketil Smørdal.

40 år som artist

Sirkusdirektøren startet opp med sitt eget omreisende sirkus i 1989.

– Men faktisk har jeg 40-års jubileum som sirkusartist i år. Allerede i 1982 ble jeg den aller første norske sirkusartisten da jeg fikk jobb hos Cirkus Merano, sier nordfjordingen som hadde høy stjerne i hele Europa med sine balansekunster.

Også i år vil publikum se ham på både lina og i forskjellige roller i manesjen.

– Jeg har måttet trene voldsomt for å holde nivået. Tross alt begynner jeg å komme opp i årene, smiler han.

Norske sirkus har vært gjennom mange tøffe år økonomisk. Cirkus Arnardo eksisterer fortsatt, mens Cirkus Merano ga opp sin turnevirksomhet for mange år siden. Også Jan-Ketil Smørdal la turnelivet på hylla i 2009.

– I årene fra 2010 til 2017 drev jeg med andre opptredener for Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokk, i fornøyelsesparker, på festivaler, i forbindelse med gallaforestillinger og på asylmottak. Ja, til og med sirkusgudstjenester har det blitt, sier han.

Comeback for fem år siden

I 2017 gjorde Cirkus Agora comeback som omreisende sirkus.

– Dette ble en stor suksess, og både 2018 og 2019 ble også gode år for oss. I anledning 30-års jubileet i 2019 investerte vi i nytt sirkustelt. Til 2020-sesongen investerte vi i ny tribune og artistinngang for så i få hele året avlyst på grunn av korona. Sesongen 2021 ble også avlyst, men nå er vi på farta igjen.

Jan Ketil Smørdal tilbakeviser at sirkus er et gammeldags fenomen som har gått ut på dato.

– Det er få ting som kan begeistre like mye som sirkus, uavhengig av alder, kultur og språk. Vi får dessuten tilbakemelding fra mange besteforeldre som tar med seg barnebarna for å se forestillingene våre. De forteller at de er lei av at barna hele tiden skal sitte med nesa ned i en skjerm, smiler sirkusdirektøren som ønsker folk velkommen til forestillinger på Tangenbanen både lørdag og søndag.