DRØBAK: Tretten år senere stortrives hun fortsatt i eneboligen på Dyrløkkeåsen, der hun bor med mann og to barn.

– Det kom en tid for hus og potteplanter. Vi har ikke angret en dag, sier Janine Strand.

I husets hovedetasje går familielivet sin gang – i underetasjen har 49-åringen innredet sin egen hule.

Etter mange år som digital illustratør for flere store merkevarer, vokste lengselen etter å skape noe mer håndfast og varig enn det hun laget på skjerm:

– Jeg ble ikke skitten nok på hendene, og på et tidspunkt må man få ut det man har inni seg.

En frodig oase

At hun i ung alder mistet moren, er noe hun tror kan ha påvirket behov for å uttrykke seg i bilder. Da familien flyttet fra Oslo ble det mulig å satse på kunstnerdrømmen.

– Det er ikke noe jeg blir rik av, men med et par illustrasjonsoppdrag ved siden av går det rundt, sier Janine Strand og åpner døren til atelieret.

Det oser av frodig fargesans og kreativitet og er fylt med store malerier, runde og kvadratiske. En stor arbeidsbenk er stappfull av tuber og pensler. Motivene spiller på symboler og gresk mytologi, og i stedet for å forsøke å gjengi noe fotografisk, er hun opptatt av å formidle det hun opplever.

– Jeg er opptatt av de indre prosessene som foregår under overflaten, og hvordan alt henger sammen på en tidvis besynderlig og surrealistisk måte. Det er en kompleks situasjon å være sjel og kropp i samme vesen, og jeg ønsker at den som ser kunsten min skal kunne lese seg inn i bildene og oppleve sin egen historie, sier Janine Strand.

Opptatt av drømmer

Nattens drømmer fascinerer. Som liten slet hun med søvn, og fra hun var 8–12 år fikk hun sovemedisin.

– De fleste har den dype REM-søvnen to timer per natt. Den sørger for å rydder hjernen og bringer inn mange rare symboler. Vi er alle på sett og vis fanget mellom drøm og virkelighet. For meg er drømmene blitt en del av livet, en tilstedeværelse, sier Janine Strand, som bobler av kunnskap om drømmetydning, greske guder og sterk symbolikk.

Med utstillingen «Lucid Dreaming» ønsker hun å inspirere folk til å bli mer nysgjerrig på den verdenen vi befinner oss i et par timer hver natt.

– I REM-fasen er hjerneaktiviteten like høy som når vi er våkne. Psykoterapeutene Freud og Jung mente drømmene kunne gi oss et innblikk i underbevisstheten. Jeg liker spesielt godt Carl Gustav Jungs sitat: «Den som ser utover drømmer. Den som ser innover våkner», sier Janine Strand.

Lørdag 9. oktober åpnet hun utstilling i Oslofjorden Kunstsenter i Drøbak. Den varer til 24. oktober.

Janine Strand (alias NiN)

Utdannet som illustratør ved Falmouth University i England. Hennes store lidenskap er maleriet, men hun har også jobbet som som selvstendig næringsdrivende innenfor flere felt av visuell kommunikasjon som art director, designer, illustratør og lærer.

NiNs malerier kan beskrives som en uttrykksfull blanding av figurativ og abstrakt kunst, med et snev av surrealisme. De er rike på symboler og teksturer. Hun utforsker farger og former på en måte som antyder et snev av drømmer, som flyter over i abstrakte flater for å stimulere fortellende tanker og åpne for en subjektiv fortolkning av scenen.

Kilde: Drøbak Kunstnerforum og artbynin.com