Panikk-handler du «joker nord-gaver»? Gaven du kjøper i siste liten kan bli den viktigste

Foto:

Kjøpestress i siste liten kan ta motet fra noen hver. Kanskje løper du rundt etter gaver til en kompis som har alt han trenger, eller en tante som er så kresen at du bommer, helt garantert. På toppen av det hele føles «joker nord-gaver» fullstendig meningsløse. Heldigvis finnes det alternativer.

DEL

Det finnes en hel hærskare av alternativer som faktisk kan gjøre tre parter glade for hver eneste gave: Du som kjøper kjenner at du gjør noe bra, den som mottar blir lettet over at gaven ikke må stables bort – og som bonus kommer den tredje parten, som faktisk er den som får glede av selve gaven. Både gaver som hjelper mennesker, dyr eller bidrar til å ta vare på kloden ligger i potten for alternative gaver til jul.

For to år siden svarte over 80 prosent av nordmenn at de fikk gaver de ikke hadde bruk for. Øverst tronet aldersgruppen 30 til 39 år og «verst» sto det til i Oslo og områdene rundt, med en andel på hele 90 prosent som oppga av de fikk flere «meningsløse» gaver hvert eneste år.

Da er det verdt å merke seg at 65 prosent av befolkningen sier de kan tenke seg alternative gaver til jul. Samtidig ligger tallet for den som faktisk mottar slike gaver på bare rundt 35 prosent. Undersøkelsen ble gjort av Opinion for Kirkens Nødhjelp.

– Når så mange får noe de ikke trenger, tenker vi at vi har en løsning på dette med symbolske eller alternative gaver. Disse utgjør en virkelig forskjell for personer som faktisk trenger det, uttalte generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp i 2017. Kirkens Nødhjelp startet med alternative julegaver for 12 år siden.

Et tips er også å gi opplevelser, som kortreiste turer i skog og mark, der du sørger for kaffe og kos. Eller hva med et hjemmebakt brød, et kinokort eller abonnementer på magasiner eller aviser.

Her er noen tips til nettsteder for alternative julegaver:

Kirkens Nødhjelp

Leger uten grenser

Redd Barna

SOS-barnebyer

Plan-Norge

Røde Kors

Unicef

WWF (Verdens naturfond)

RegnskogfondetSend tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags