Julen betyr mye god mat for de fleste av oss. Men tro ikke at god julemat i form av pinnekjøtt og ribbe også er godt for kjæledyrene våre. Det er helt feil, og kan i verste fall ende i en tragedie.

Veterinærer landet rundt opplever en kraftig økning i antall besøk fra hunder og katter som trenger behandling i julen.

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat. Feit julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundenes del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, uttaler veterinær Tor Kvinge.

For kattene er julepynt og giftige planter den største trusselen.

Derfor bør julen være en tid på året hvor dyreeiere sjekker hvilken dyreforsikring de egentlig har, slik at man er sikker på hva denne dekker om for eksempel kjæledyret ditt plutselig må opereres.

Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

Slik unngår du at julen blir en plage for kjæledyrene:

Julekevelden: Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

Sjokolade: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo.

Bakst: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.

Brannskader: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

Juleblomster: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

Kast restene: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

Akutt nyresvikt: Druer og rosiner er også farlig. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.

Ha kull i huset: Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.

Noe snacks er bra: Hunder skal ikke ha snacks og mat som du koser deg med. Men det er unntak; en hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på. I tillegg finnes det mye godsaker å få kjøpt hos veterinær og dyrebutikk som er sunt og godt for hunden din.

Be om hjelp: Dersom du mistenker hunden din for å ha spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 2299 1300. (ANB)