– Jeg håper og tror at de fleste som forlater katten, gjør det i god tro. At de tror det er greit å dra fra katten i en eller to uker, sier Kari Rolland fra Bjørnemyr.

Hun driver «Nesoddkatten», en facebookside og en gruppe for å hjelpe katter som er savnet eller funnet å finne veien hjem. Sommeren er høysesong for feriereiser, og med disse følger huskatter som overlates til seg selv mens eierne er borte.

Tilsyn hver dag

Ikke alle er klar over at de har plikt til å gi husdyret tilsyn hver dag. Ifølge dyrevelferdsloven kan eiere som forsømmer katten i ferien få et overtredelsesgebyr som ligger på mellom 3.440 til 17.200 kroner. Sistnevnte sum er sjelden, og utstedes ved alvorlige dyrevelferdssaker. Mattilsynet har utstedt åtte gebyrer for overtredelse av dyrevelferdsloven i tidsrommet januar-april i år, der fire gjaldt kjæledyr (lenke til rapporten). Mattilsynet har strammet grepet overfor folk som forlater kjæledyret sitt uten å sørge for tilstrekkelig tilsyn i ferien. Rolland fra Nesoddkatten sier at kjæledyr ikke klarer seg selv.

– En del tror at katter er en del av norsk natur, og at de klarer seg fint selv. Det gjør de ikke. Våre norske huskatter stammer fra den afrikanske villkatten. De er ikke designet for å bo her, sier Rolland.

Stikker av

Bjarne Braastad er professor ved NMBU i Ås, og er ekspert på katteadferd. Han sier eiere må være obs når ved bruk av katteluker. Det er ikke uvanlig at en katt som savner eieren sin kan finne på å stikke av. 

– Det kan hende katten tenker at den vil ta seg en ferietur selv hvis eierne drar på ferie. Etter noen dager kommer den kanskje innom igjen for å sjekke om eierne er tilbake, sier Braastad.

Rolland mener det beste vil være å holde katten inne, men at dette er vanskelig å få til i sommermånedene.

By-venn til huspass

– Det som er det beste for de fleste kattene, er å få være hjemme og gjøre det de er vant til. Hvis jeg er på ferie, så får jeg noen til å bo her. Sånn sett er vi jo heldige her på Nesodden, for det er ikke vanskelig å få en venn fra byen til å passe huset her ute. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Rolland.

For dem som ikke har byfolk til disposisjon, anbefaler Braastad å spørre naboen om å stikke innom, eller kontakte et dyrepensjonat. Mange husdyr kan også bli med til hytta.

– Jeg anbefaler at de som ser til katten tar seg tid til å kose litt med den. Katten trenger sosial kontakt, sier professoren.