Saueskinn, truser, luer, hansker og nå en lykt. Det er ikke grenser for hva katten Bonnie har stjålet fra naboene på Kleppevarden.

– Vi har nå avslørt en tyv som viser seg å være en katt, hun stjeler over en lav sko, sier nabo Dagny Kjær som for øvrig også er dyrlege.

Hun forteller til Jærbladet om naboer som har kjeftet på ungene for at de roter bort luer og hansker, og naboer som lurer på hvem som har stjålet ting som står på trappa.

Men det er ingen tobente tyver som røsker med seg tingene fra nabolaget, det er Bonnie som stjeler. Hun hopper inn åpne vinduer, gjennom andres katteluker og røsker med seg det hun kommer over.

Oppgitt eier

– Hun kommer hjem med alt hun kan finne, sier en litt oppgitt katteeier, Anita Hatteland.

Hun har sett det meste i gangen og på trappa de siste årene.

– Bonnie er rundt hos naboene og plukker klær av tørkesnorer, hun kommer med strikketøy, fotballhansker og ja, alt hun kan finne. Lukter det litt sau har vi det gående, sier Hatteland.

Når katten kommer hjem med tingene, kan eieren høre det på lyden at hun har funnet noe.

– Jeg hører det på mjauinga at hun vil vise meg hva hun har funnet, sier Hatteland.

Navnet Bonnie fikk katten faktisk før tyveriene startet for tre år tilbake, men det har hun levd opp til.

– Vi la alle navneforslagene i en krukke og hadde loddtrekning. Det var så tilfeldig som det kunne bli, sier eieren.

Og tilfeldig var det også at hannkatten ble trukket ut som Clyde, men han kommer heldigvis bare hjem med fulger og mus.

Kaster stringtrusene

Katteeieren legger ut tingene Bonnie samler på Facebook slik at eierne kan hente dem. På sommerstid har hun stående en kurv med ting naboene kan lete i dersom de savner noe.

– Stringtruser og boksere legger jeg ikke ut på Facebook, de går rett i bosset, mens fine strikket babykjoler må jeg spør om noen savner, sier Hatteland.

En gang kom Bonnie hjem med strikketøy hun hadde fanget der strikkepinnene fulgte med. Garnnøstet lå igjen hos eieren, så Hatteland kunne følge tråden på kryss og tvers gjennom nabolaget slik at hun fikk returnert strikketøyet.

– Det er ganske spesielt. Jeg har aldri opplevd dette tidligere. Det er festlig, men litt frustrerende også, sier Hatteland, som stadig finner sokker utenfor huset sitt.

Kan skyldes for mye lek

– Det er ikke unormalt at katter som har mulighet til å jakte ute tar med byttet sitt hjem. Veldig mange katteeiere har opplevd å finne en fugl, mus eller annen «fangst» på dørmatta, sier Jaqueline Tawse.

Hun jobber til daglig som autorisert dyrepleier ved Jæren smådyrklinikk, og har skrevet en mastergrad om dyreatferd.

Tawse forklarer at det å ta med fangsten hjem har rot i at kattemødre tar med byttet sitt hjem til kattungene sine, slik at de kan få øye på jegerferdighetene sine.

Men sokker, truser og andre mer uvanlige gjenstander kan derimot skyldes at de har blitt tatt fra kattemammaen for tidlig, ifølge Tawse når de er under 12 uker, og/eller har blitt oppfostret av mennesker. De er såkalte «kleptomankatter».

– Teorien er at slike katter ikke har lært å jakte av moren sin, men i stedet blitt eksponert for mye lek med gjenstander, slik at jaktatferden er rettet mot livløse objekter i stedet for fulg og smågnagere, forklarer dyrepleieren.